OSLO 20100909. Leder på ressurssentret for voldtatte Herdis Magerøy, byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo Sylvi Listhaug (FRP) og "Silje" på Dixie i Oslo. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
OSLO 20100909. Leder på ressurssentret for voldtatte Herdis Magerøy, byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo Sylvi Listhaug (FRP) og "Silje" på Dixie i Oslo. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.Vis mer

Kutt i støtte til voldteksofre

- Uten voldtektssenteret ville livet mitt bli ødelagt, sier «Silje» som ble fysisk og psykisk voldtatt i 5 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): - Jeg trenger å komme hit for samtaler. Det å måtte åpne seg for en helt ny person nå, har jeg ikke krefter til. Jeg lider av posttraumatisk stress og trenger noen som kjenner til min sak.

«Silje» er en av mange kvinner i hovedstaden som har oppsøkt nasjonalt sentret for voldtatte (DIXI) for å få hjelp. Hun stod på venteliste, men var heldig og fikk plass ganske raskt.

Nå får sentret over en halv million kroner mindre i statlige overføringer. Dette kommer midt i et budsjettår, og vil få store konsekvenser for voldtekstoffre.

Uverdig og respektløst - Andre steder får jeg bare hjelp hvis det er noe akutt. Men man trenger å snakke med personer som har opplevd det samme som meg for å komme seg videre. Det handler om trygghet og å ikke bli et offer på nytt, sier «Silje». 

Daglig leder, Herdis Magerøy, mener at kuttet på over en halv million kroner er uholdbart.  

- Jeg føler at det rett og slett er uverdig. Det er respektløst for oss som er blitt voldtatt med så uforutsigbare rammer som et kutt midt i et budsjettår innebærer. Da blir det vanskelig å drive senteret, sier Magerøy som frykter at færre nå får vite om den hjelpen de tilbyr.

Festtaler eller handling Også byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug (FRP), reagerer kraftig på det statlige kuttet.

- Oslo kommune har bevilget de pengene som skal til. Både vi og Oslo Venstre, som har ivret for denne saken, synes det er uholdbart. Det er mange flotte festtaler, men ikke så mye handling når det kommer til stykket, sier Listhaug med klar adresse til justisminister Knut Storberget (AP).

Hun har også sendt brev til til barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken for å få et svar på budsjettkuttet.

- Staten stiller opp med 80 prosent, mens Oslo kommune gir de resterende 20 prosentene av støtten. Der hvor kommuner satser på tiltak må staten følge opp sitt ansvar, sier Sylvi Listhaug.

Store mørketall Hun poengterer også at det er store mørketall knyttet til voldtektsovergrep.

- Det er alfa og omega å få spredt informasjon om DIXI. Det er et unikt tilbud som er lite verdt hvis ikke ofrene får høre om det.
Det er mange som ikke oppsøker hjelp fordi det oppleves som svært vanskelig. Da trenger vi et senter som DIXI som for noen oppleves som lettere tilgjengelig enn for eksempel krisesentert eller politiet, sier hun.

«Silje» så tilfeldigvis en reklame på bussen om tilbudet på DIXI. Uten denne tilfeldigheten hadde hun ikke visst at det eksisterte.

- Det er merkelig at justisminister Storberget som karaktiserer voldtekt som «nestendrap», vil kutte i støtten til senteret. Uten dem ville jeg ikke mestret skyldfølelsen og skammen, jeg ville fortsatt vært en veldig destruktiv person, sier hun.