- Kutt sex i sjekkelinja

Menn har overdreven tro på egne sjekkereplikker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Britiske psykologer har igjen plukket fram et av menneskehetens store mysterier: Hvorfor insiterer menn på å bruke sjekkelinjer som avstøter de fleste kvinner og irriterer resten? Ifølge forskerne kan de snille guttene notere enda en seier, melder AP.

Britenes undersøkelser avslører at menn til stadighet overvurderer kraften av seksuelle og frekke hentydninger i sine egne sjekkelinjer. Kvinner ville heller ha åpningsreplikker som forteller om mannen er en hyggelig fyr eller ikke.

Filmstjernen Michael Douglas sier han sjekket opp sin Zeta-Jones med replikken «Jeg vil bli far til dine barn». Les Dagbladet.no-lesernes favoritt-sjekketriks her.

Kultursnobber og broilere

Forskerteamet fra universitetet i Edinburgh hentet 40 sjekkelinjer fra bøker, filmer og nettsteder og spurte både kvinner og menn om å rangere hvordan kvinnen mest sannsynelig kom til å reagere.

Sjekkelinjene mennene brukte falt inn i fire kategorier, avhengig av hvilket inntrykk mannen var ute etter å gi.

Forsøkene bestod av kulturelle tilnærmelser («Det er i slike øyeblikk jeg blir minnet på hva Welhaven sa»); meningsløse komplimenter ("Gjorde det vondt da du falt fra himmelen?"); plumpe seksuelle referanser ("I may not be Fred Flintstone, but I bet I can make your bed rock"), og lett humoristiske underfundigheter ("Hei, hvordan liker du meg så langt?").

– Det interessante funnet kom da vi sammenlignet kjønnene. Til tross for at de aller fleste linjene er svært upopulære hos kvinnene, tror mennene at sjekkreplikkene skal gå rett hjem, forteller psykolog Peter Caryl ved Edingurgh universitet.

TENNER PÅ STIL: Britiske forskere har slått fast av kvinner ikke faller for plumpe og frekke sjekkelinjer. Foto: SCANPIX
TENNER PÅ STIL: Britiske forskere har slått fast av kvinner ikke faller for plumpe og frekke sjekkelinjer. Foto: SCANPIX Vis mer

Krake søker make

Forskerne tror menn bruker sjekkereplikkene ikke bare for å hanke inn tilfeldige jenter, men også for å appellere til personlighetstypene de selv er interessert i.

– Kvinnens utseende fastslås raskt ansikt-til-ansikt, men mannen trenger også å få et inntrykk av hennes personlighet. Dette kan han oppnå ved å teste sjekkelinjer på henne, skriver forskerne i journalen Personality and Individual Differences.

Studiet konkluderer med at menn fremstår som fire hovedkategorier: den vennlige og omtenksomme, den selvsikre og sterke lederen, den hadtarbeidende forsørgeren og til sist den slemme, men tidvis morsomme kompisen.

– Jeg kan ikke skjønne at noen tenner på denne slemme kompisen, men noen kvinner er åpenbart ikke lettskremte. Ser du ut som George Clooney, kommer du deg unna med det meste, er psykologens konklusjon.

TAR FEIL?: Forfatteren og journalisten Neil Strauss skrev boka «The Game» om hvordan å sjekke damer med selvtillit og gode replikker.
SJEKKET MED TRIKS: Catherine Zeta-Jones var ikke vanskelig å be. Nå har hun to barn med Michael Douglas.