ETTERLYSER: - Med Frp i regjering har vi sett betydelige skattelettelser, men det er en stund siden vi fikk de store kuttene, sier FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
ETTERLYSER: - Med Frp i regjering har vi sett betydelige skattelettelser, men det er en stund siden vi fikk de store kuttene, sier FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud. Foto: Gunnar Ringheim / DagbladetVis mer

STATSBUDSJETTET 2019

- Kutt skatt med øks, Siv

FpU-formann Bjørn-Kristian Svendsrud utfordrer sin egen finansminister.

- Tiden der vi kutter med ostehøvelen bør være over, og tiden vi starter å kutte med øks bør starte. Jeg har en klar forventing om at statsbudsjettet for 2019 inneholder skatte- og avgiftslettelser som virkelig monner for folk flest, ikke kun symbolske kutt, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Litt sta også

Han er ikke bekymret for Siv Jensens reaksjon når hun nå utsettes for kritikk av sine egne.

- Nei, jeg tror at Siv setter pris på et ungdomsparti som ikke bare skal ha nye poster inn på statsbudsjettet til enhver tid, men som faktisk foreslår skattekutt og innsparinger på statsbudsjettet. Men hun syns sikkert at vi er litt sta også.

FpU-formannen minner om at Fremskrittspartiet ble stiftet til sterk nedsettelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.

- Med Frp i regjering har vi sett betydelige skattelettelser, men det er en stund siden vi fikk de store kuttene, sier Svendsrud.

KrFs besøkelsestid

Han mener det bør være rom for å kutte i statsbudsjettet.

- Jeg mener KrF må kjenne sin besøkelsestid her, og godta at kemnerkontorene legges ned. Det alene kan spare staten for en halv milliard kroner. Men jeg mener også det bør gå an å være enda tøffere, eksempelvis ved å kutte i overføringene til fylkeskommunen.

- Med regionreformen er det en forventing om innsparinger i politikergodtgjørelser og byråkrati, og nettopp det kan man vise gjennom reelle overføringer fra staten, sier Bjørn-Kristian Svendsrud.

Strøm-momsen

FpU-formannen foreslår å gjøre det mer attraktivt for unge å jobbe ved å øke frikortgrensen til 100.000 kr i skattefri inntekt.

- Dette er skattelette til mennesker med lav inntekt, særlig unge og studenter. Det er noen år siden frikortgrensen ble økt sist, og jeg mener det er på tide å la ungdom beholde mer av sin egen inntekt.

Svendsrud vil også redusere avgiftene på strøm.

- Hvis det er to ting en vanlig familie virkelig trenger, så er det strøm og mat. Når strømmen blir dyrere på grunn av lite vann i magasinene rammer det først og fremst dem som har minst fra før. Strømprisen bryr seg ikke om lommeboka til folk. Det er prinsipielt galt at matmomsen er på 15 prosent, mens strøm-momsen er på 25 prosent. Momsen bør derfor være lik på mat og strøm.

Svenskehandel

Fremskrittspartiets Ungdom vil også gå løs på alkoholavgiftene.

- Jeg har et indre håp om at vi får et statsbudsjett med lavere alkoholavgifter enn i dag. Det er et faktum at Norges største pol ligger i Strømstad. Dersom vi ser på differansen på volumet vin som selges i Strømstad sammenliknet med gjennomsnittet i Sverige, så er vinsalget på 1718 prosent over gjennomsnittskommunen.

- Det er åpenbart attraktivt for nordmenn å handle vin i Sverige. Hvis vi reduserer alkoholavgiftene, vil trolig flere nordmenn handle alkoholen sin i Norge, framfor i Sverige.

Vinmonopolet

Bjørn-Kristian Svendsrud understreker viktigheten av at noen tør å si høyt at det nå trengs mer øks enn ostehøvel i finanspolitikken.

- Dette gjelder både i det generelle skatte- og avgiftstrykket til folk flest, men også i statens utgifter.

- Ved å senke alkoholavgiftene i Norge, vil det føre til at færre nordmenn føler seg tvunget over grensa for å kunne handle inn litt billigere alkohol, og heller benytter seg av tilbudet på Vinmonopolet, sier FpU-formannen.

Frp-leder Siv Jensen takker for innspillene fra ungdomspartiets leder.

- Jeg er glad for engasjementet og for at FpU som mange andre har ønsker til statsbudsjettet. Hva som kommer i det får de vite 8. oktober, sier finansminister Siv Jensen.