Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kutt ut truslene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Avdelingsoverlege Kjell Magne Tveit ved kreftavdelingen på Ullevål sykehus truer med å kutte ut strålebehandlingen for kvinnelige brystkreftpasienter og i stedet fjerne brystet. Sykehuset har verken økonomi eller kapasitet og må følgelig nedprioritere brystbevarende behandling. Maken til provoserende utspill har vi ikke hørt på lenge.
  • Brystkreft er den hyppigste kreftformen blant kvinner og representerer 22 prosent av all kreft hos kvinner. Organisert mammografiscreening er nylig innført i fire norske fylker og har avdekket brystkreft på et tidlig stadium hos et økende antall kvinner. Jo tidligere kreften oppdages, desto større sjanser har kvinnen for å bli frisk ved strålebehandling uten å måtte fjerne brystet.
  • Dermed øker presset på sykehusenes stråleterapiavdelinger som allerede er belastet til bristepunktet. Vi mangler både kunnskap, maskiner, spesialutdannet personell som kan utnytte maskinenes kapasitet hele døgnet og bevilgninger til å betale for utvidet drift.
  • I Tromsø viser en undersøkelse at bare fem til sju prosent av pasientene får tilbud om brystbevarende behandling, mens andelen i Oslo og Hordaland ligger rundt 40 prosent. I Sverige får opptil 70 prosent tilbud om brystbevarende behandling. Altså viser tallene at Norge heller ikke har klart å planlegge for moderne og adekvat behandling av den hyppigste kreftformen blant kvinner.
  • Vi skjønner alle at Ullevållegens utspill er beregnet på bevilgende myndigheter som nok vil komme sykehuset til unnsetning denne gang.
  • Et utvalg som i år leverte sin utredning av en nasjonal kreftplan, hevder også at vi har underprioritert både forskning og utvikling av strålebehandling. Utvalget oppfordrer til et krafttak på alle nivåer for å bedre tilbudet. I dag dekker vi verken behovet eller tilfredsstiller kravet til kvalitet. Ny hovedleder, søndagsavisa

Allerede fredag sto helsebyråd Anne Herseth klar med 15 millioner kroner over to år. Det vil øke kapasiteten med 35 prosent.

Men at utspillet trolig økte angsten unødvendig hos brystkreftpasienter i Oslo-området, tjener ikke Tveit til ære, selv om han bekrefter at vi har et stort underforbruk av stråleterapi.

Hele Norges coronakart