Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kuttene som kan gi regjeringskrise

Statsminister Kjell Magne Bondevik bryter tvert med tre helt sentrale stortingsvedtak når revidert budsjett legges fram torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opposisjonen mener dette er som å be om å bli kastet. For fra før av er det kjent at regjeringen ikke legger inn pengene som skal betale barnehageavtalen.

Men i tillegg vil Bondevik etter det Dagbladet erfarer heller ikke innfri stortingsflertallets krav om høyere pensjoner og bedre skattevilkår for en rekke norske sjøfolk.

Til sammen utgjør dette over en milliard kroner som Bondevik-regjeringen nekter å bevilge i vår.

I Stortinget er Ap, Frp og SV forberedt på en meget dramatisk vår, som kan ende med en regjeringskrise de slett ikke ønsker. Men stortingsflertallet kan ikke akseptere at regjeringen bryter så mange og sentrale flertallsvedtak.

- Kast regjering

Sviket mot pensjonistene er kanskje mest alvorlig.

- Denne saken alene gir et solid grunnlag for å kaste regjeringen. Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman har etter mitt skjønn ikke gjort annet enn tøv siden han kom til departementet, sier Frp's sosialpolitiske talsmann John I. Alvheim.

Han kan ikke skjønne at Bondevik frivillig legger seg ut med alle pensjonister og trygdede i Norge.

SV-leder Kristin Halvorsen slår fast at regjeringens handlemåte er både rå og frekk:

- Regjeringen sender regningen for skattelettelsene til de svakeste i samfunnet. Det er helt uakseptabelt.

Ga blaffen

Arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman ser ut til å frykte at pensjonistoppgjøret kan bli lønnsdrivende.

I en melding til Stortinget slår han fast at pensjonistene ikke skal få sitt oppgjør før lønnsoppgjøret er avsluttet.

Dette er et klart brudd på et stortingsvedtak fra desember i fjor der både Frp, Ap og SV krevde at pensjonistene måtte få kompensasjon for etterslepet fra pensjonistoppgjøret i juni 2002.

Stortingsflertallet krevde også at regjeringen måtte legge fram en sak om retningslinjene for trygdeoppgjøret slik at Stortinget kunne vedta nye retningslinjer i forkant av trygdeoppgjøret i 2003.

Sist, men ikke minst krevde stortingsflertallet at regjeringen måtte sørge for at reguleringen av grunnbeløpet i folketrygden måtte reguleres i tråd med lønnsutviklingen for yrkesaktive.

Saken skulle legges fram for Stortinget i mars. Dette har regjeringen gitt blaffen i. Taperne er en million norske pensjonister, trygdede og aleneforsørgere.

Ikke midler til offshore

Signaler fra regjeringen tyder på at stortingsvedtaket om at nettolønnsordningen for sjøfolk også skal gjelde offshorerederiene, ikke følges opp med nødvendige midler i revidert.

Det var tidligere i vinter Ap, Frp og SV vedtok at disse gruppene skulle få samme ordning som ferjerederiene, for å hindre utflagging.

- Hvis det er slik at en hel bransje ikke lenger kan stole på flertallsvedtak i Stortinget, da har vi en meget alvorlig situasjon. I dag sliter rederiene med opp mot 40 prosent dyrere arbeidskraft enn våre naboland som har innført nettolønnsordning, sier Ap's Olav Akselsen, som i vinter fikk flertall for sitt forslag.

VENDER VEDTAK RYGGEN: Statsminister Kjell Magne Bondevik ber om bråk i Stortinget når han etter alt å dømme i revidert budsjett lar være å innfri flertallsvedtak.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media