Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kutter 60 mill.

NRK regner med å kutte sportssatsingen med 60 millioner kroner i løpet av 2001. Årsak: Statskanalen går med underskudd så det griner, og det nye NRK-styret krever balanse i regnskapet neste år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke møttes det nye NRK-styret, og resultatet etter styremøtet er beinharde innsparingskrav for statskringkasteren. Den nye styreformannen, Torger Reve, sa etter styremøtet at dette ikke kan fortsette. Underskuddet så langt i år ligger an til å havne mellom 85 og 100 millioner kroner. #

Dårligere tilbud?

- Vi ser etter muligheter hvor vi kan kutte, men det er klart at hvis vi ikke klarer dette, vil det til sist gå utover progamtilbudet neste år, sier fjernsynsdirektør Hans Tore Bjerkaas til Dagbladet.

Medieprofessor Rolf Høyers uttalelser sa i Dagbladet forrige uke at NRK burde kutte sport og underholdning, fordi det er for dyrt. Dessuten mente Høyer at behovene allerede dekkes opp av de kommersielle kanalene.

- Hvis NRK skal være et viktig kulturpolitisk redskap i Norge må vi være store og sterke. Vi kan ikke bli en minoriteteskanal. Hvis TV2 blir børsnotert, blir NRK den eneste garantien for en norsk eierstruktur i tv-bransjen, sier Bjerkaas.

Store overskridelser

Hva Bjerkaas sier er en ting - hva som diskuteres internt er tydeligvis noe helt annet. For i NRKs egen internavis datert 24. august står følgende setning - forfattet av NRKs informasjonsdirektør, Hanne Løchstøer:

«Fra 2001 regner vi med at nivået på sportssatsingen kan reduseres med 60 millioner kroner.»

Videre kan Løchstøer fortellle at «...vi har usedvanlig høye utgifter til sportsrettigheter. NYDI arbeider med å få ned en budsjettoverskridelse på 40 millioner kroner».

- Ikke dramatisk

NRK-sporten bruker veldig mye penger i år grunnet skiskytter-VM på hjemmebane, fotball-EM i Nederland/Belgia og OL i Sydney. NRKs sportssjef Tor Aune mener et kutt på 60 millioner ikke er dramatisk.

- Det er store svingninger på OL-år og ikke-OL-år. Et OL koster oss cirka 60 millioner kroner, sier Aune.

Han regner med at kronene dukker opp igjen i 2002.

- De norske senderettighetene for OL i Salt Lake City i 2002 koster totalt 54 millioner kroner. Dette beløpet vil bli delt mellom NRK og TV2. I tillegg kommer produksjonskostnader og lønnskostnader, sier Aune.

  • Neste år prioriterer NRK-sporten ski-VM i Lahti, fotball-EM for kvinner og friidretts-VM i Canada.
FRIIDRETTS-VM: Maurice Greene og resten av av verdenseliten får du se fra Edmonton