Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Corona krisepakke

Kutter arbeidsgiveravgift, gir støtte til NAV og studenter

Innen klokka ti vil Stortinget presentere en ny enighet om krisetiltak for økonomien. I to måneder skal arbeidsgiveravgiften kuttes med 4 prosent. Studenter og omsorgsektoren får også ytterligere bistand.

IKKE ENIG OM ALT: Partiene på stortinget var ikke enige om alle forslagene til nye krisetiltak. Video: Jostein Sletten / Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Mandag vedtok Stortinget de første, akutte tiltakene for å sikre folk og bedrifter inntekter.

I dag skal del to, de litt mer langsiktige tiltakene opp i Stortinget.

Finanskomiteen på Stortinget satt sammen til langt på natt, men ennå gjenstår noen små avklaringer. De møtes igjen klokka 9. Siste møte var 06 i dag morges.

Etter det Dagbladet erfarer, er det enighet om en rekke ting. Partiene regner med at de skal bli ferdige til Stortinget samles klokka 10. Alle partier vil denne gangen ikke stille seg bak alle merknadene, men det er likevel et relativt samlet Storting får Dagbladet opplyst.

Studenter og muskelkraft

Også studenter kan vente seg en bistand, blir Dagbladet fortalt. I tillegg oppjusteres innsatsen inn mot lærlinger. I tillegg ønsker partiene på Stortinget å gi et tydelig signal om at staten skal bruke «alle muskler» på å sikre viktige bedrifter, etter hva Dagbladet forstår.

NAV og norsk helsevesen kan også vente seg en garanti om statlige midler.

Kommuneøkonomi

Det kommer en stor økonomisk pakke til kommunene. Kommuneøkonomien er rammet av både mindre skatteinngang og i tillegg store utgifter i forbindelse med økonomien.

Det vil også være en stor pakke til næringslivet, får Dagbladet opplyst.

I tillegg skal en sikre det som oppfattes som noen hull fra mandag. Blant annet skal studenter som mister inntekt få økonomisk støtte. Det blir imidlertid ikke så omfattende som dagpenger, blant annet SV og MDG hadde tatt til orde for.

STUDENTØKONOMI: Flere studenter må trosse råd om å bli værende på studiestedet og reiser hjem. Grunnen er permitteringer og manglende støtteordninger. Nå vil MDG gi dem dagpenger. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

De største opposisjonspartiene har som på mandag dannet en felles blokk i forhandlingene. Denne gangen har Ap. Sp, SV og Frp derimot ikke stått like samlet som sist, etter det Dagbladet forstår. Selv om de har vært enige om mye, er det litt mer preget av ideologiske forskjeller.

Rødt og MDG skal ha blitt holdt utenfor forhandlingene.

Kutt i arbeidsgiveravgift

Etter det Dagbladet får opplyst blir det et kutt i arbeidsgiveravgiften.Den skal kuttes med fire prosent, midlertidig over to måneder for å hjelpe næringlivet.

Det blir også noen begrensninger på anledningen til å ta ut utbytte for selskaper som mottar krisehjelp.

Det kommer også en tiltakspakke opp mot flybransjen, men den skal etter det kilder sier til Dagbladet være forholdsvis vag og overordnet. Det handler om å sikre infrastruktur. Det skal også være en formulering om mulighet for statlig oppkjøp, men den er også svært vag.

Den omfattende kriseloven som regjeringen la fram i går, skal derimot ikke behandles i dag. Den skal opp til behandling i corona-komiteen der de parlamentariske lederne sitter og det forventes at Stortinget samles lørdag for å vedta denne.

Hele Norges coronakart