Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronakarantene:

Kutter brøyting for å stoppe hytteturistene

Vinje kommune går drastisk til verks for å få hytteeierne til å holde seg hjemme.

RAULAND: For å stoppe hytteeierne fra å komme til fjells i karantene-tida, har Vinje kommune nå besluttet å droppe brøyting til hyttene. Foto: NTB Scanpix
RAULAND: For å stoppe hytteeierne fra å komme til fjells i karantene-tida, har Vinje kommune nå besluttet å droppe brøyting til hyttene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det siste døgnet har hyttekommuner fortvilt over at hytteeiere reiser til fjells på tross av at de har blitt frarådet dette på det sterkeste.

- Vi har ikke beredskap til å håndtere dette. Vi kan bli sittende med mange ganger innbyggertallet vårt her oppe, og dersom det utløser et stort utbrudd så har vi ikke mulighet til å håndtere det, sa blant annet ordføreren i Hemsedal, Pål Rørby (Sp) Dagbladet om situasjonen

Fredag ba også Helsedirektør Bjørn Guldvog folk om å la være å reise til fjells. Dette fordi det undergraver formålet om å unngå smitte mellom lokalsamfunn, men også fordi disse små kommunene som huser populære hytteområder har mindre helseressurser.

I Telemark tar enkelte hyttekommuner nå egne grep for å holde hytteeierne unna.

Det var Varden som først omtalte saken.

Kutter brøyting

I Rauland i Vinje kommune vil det ikke lenger bli brøytet inn til hyttene. Det opplyser eieren av Rauland Maskin, Bjørn Svalastog, til Varden.

Svalastog driver til vanlig med både brøyting og måking for hytteturistene, men forklarer at de gjør disse tiltakene etter føringer fra kommunen og sentralt hold. De som likevel må på hytta, må ta kontakt for å ordne med brøyting, forklarer han.

Heller ikke langrennsløypene i området vil bli preparerte, ifølge avisa. I Rauland har også skisentrene stengt ned til over påske.

Ordfører Jon Rikard Kleven sier til Dagbladet at beslutningen er tatt fordi kommunen ikke er dimensjonert for et sykdomsutbrudd av den størrelsen hytteturistene bidrar til å kunne utgjøre.

Ifølge Kleven er Vinje den 4. største hyttekommunen i landet.

Han understreker at det begrensede helsepersonellet i kommunen utfører livsviktig oppgaver og derfor må vernes om. I tillegg driver kommunen med kraftproduksjon og kraftnett som også er viktig å beskytte.

- I tillegg er dette blant områdene i Sør-Norge med dårligst beredskap dersom du skulle bli syk, med tanke på avstand til sykehus og tilgang til rask helsehjelp, sier Kleven til Dagbladet.

Håper på sunn fornuft

I en pressemelding sendt ut fredag ettermiddag, meddeler Riksadvokaten at brudd på smittevernlovgivningen vil bli tatt på største alvor. De som for eksempel utsetter andre for smitte når de bryter karantenebestemmelsene, kan risikere straff.

Å reise på hytta er å regne som fritidsreise, og dermed vil hytteturen være brudd på karantenereglene.

HAMSTRER: Flere butikkhyller har gått tomme for blant annet dopapir den siste tiden, selv om myndighetene forteller at det ikke er grunn til å hamstre. Vis mer

Kleven sier at kommunen ikke har noen lovhjemmel til å forby hytteturistene å komme. Likevel understreker han at kommunen har et godt forhold til hytteeierne, og derfor velger derfor å tro at beslutningen vil tas hensyn til.

- Vi velger å tro at folk nå bruker sunn fornuft.

Hvorvidt hyttekommuner i andre deler av landet nå har samme tiltak, har ikke Kleven kjennskap til.

Hele Norges coronakart