PROTESTERER MOT DØDSSTRAFF:  Dødsstraff motstanderene i USA kan glede seg over en uventet virkning av finanskrisen. Arkivfoto: AP Photo/Michael Conroy
PROTESTERER MOT DØDSSTRAFF: Dødsstraff motstanderene i USA kan glede seg over en uventet virkning av finanskrisen. Arkivfoto: AP Photo/Michael ConroyVis mer

Kutter dødsstraff for å spare penger

Finanskrisen gir uventede konsekvenser i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 36 av USAs 50 delstater har fortsatt dødsstraff og to tredjedeler av det amerikanske folket støtter ordningen.

Nå ser det imidlertid ut til at finanskrisen kan få uventede konsekvenser på området.

En rekke stater, blant annet Kansas, Montana, New Mexico, Maryland, Nebraska og New Hampshire vurderer å avskaffe eller innføre begrensninger på bruken av dødsstraff for å kutte kostnader, melder AFP.

Beregninger viser nemlig at en gjennomført dødsstraff koster myndighetene betydelig mer enn det koster å holde en domfelt fengslet på livstid.

Langdryge
I Kansas kostet en henrettelse i gjennomsnitt 1,26 millioner dollar, nesten 8,7 millioner norske kroner, mot 740 000 dollar, ca 5 millioner, for en livstidsdom, ifølge en undersøkelse fra 2003 utført av Death Penalty Information Center (DPIC) skriver Hutchinson News.

Ingen har blitt henrettet i staten siden 1965, men åtte personer venter på dødsstraff.

Nyere undersøkelser kommer fram til samme konklusjon, men litt andre tall. I 2008 beregnet Maryland Commission on Capital Punishment at en livstidsdom kostet 7,5 millioner kroner mot 20 millioner kroner i en dødsstraffsak.

Det er spesielt de langdryge rettsprosessene som gjør det så dyrt å henrette noen. Ankesakene kan gå i de forskjellige rettsinstansene i årevis, og fangene er ofte representert av forsvarsadvokater betalt av staten.

Også vaktholdet på fengselscellene hvor de dødsdømte fangene sitter er dyrt.

- Må tenke utenfor boksen
Den republikanske senatoren Carolyn McGinn ba på onsdag budsjettkomiteen i statssentatet vedta å avskaffe dødsstraff med virkning fra 1. juli.

Hun forteller at et budsjettunderskudd på 1 milliard dollar har fått Kansas til å se etter nye måter å sikre bunnlinen på for framtiden.

- Vi må nå tenke utenfor boksen, sier hun til Hutchinson News.

Dødsstraffmotstandere gleder seg nå over dødsstraffdebatten som har blomstret med de nye, økonomiske argumentene, men mange mener også det blir feil å diskutere dødsstraff med dette som utgangspunkt.

- En debatt om dødsstraff skal fokusere på hensynet til forebygging, feilmarginene i rettsbeslutningene, at noen grupper er overrepresentert blant de dømte, mentale handikap, alder, hvilke type lovbrudd som er begått, henrettelsesmetoder og irreversibiliteten i beslutningen, ikke finansielle utsikter. En framtidig massemorder som er dømt til døden skal ikke gis benådning i siste lite fordi det ikke var nok penger til å betale strømregningen for stolen, heter det i Hays Daily News

LANGDRYG PROSESS:  Prosessen fram til en henrettelse kan vare i flere år og er svært dyr. Derfor vil det være mer lønnsomt å avskaffe ordningen hevdes det. Her fra et henrettelseskamer i Texas. Arkivfoto: AP Photo/David J. Phillip
LANGDRYG PROSESS: Prosessen fram til en henrettelse kan vare i flere år og er svært dyr. Derfor vil det være mer lønnsomt å avskaffe ordningen hevdes det. Her fra et henrettelseskamer i Texas. Arkivfoto: AP Photo/David J. Phillip Vis mer