Kutter Fabian og Libes gjesteliste med 150 personer

300 personer blir invitert til bursdagsfest på kommunens regning.

FYLLER ÅR: I august fyller Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn 50 år, mens ordfører Fabian Stang fyller 60. Begivenhetene blir feiret med en mottakelse med 300 personer i rådhuset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .
FYLLER ÅR: I august fyller Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn 50 år, mens ordfører Fabian Stang fyller 60. Begivenhetene blir feiret med en mottakelse med 300 personer i rådhuset. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Forretningsutvalget i Oslo kommune vedtok i dag å feire bursdagene til ordfører Fabian Stang (H) og varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) med en storstilt mottakelse i rådhuset.

De to fyller henholdsvis 60 og 50 år i august.

Som Dagbladet skrev tidligere i dag, var forslaget fra bystyrets sekretariat å invitere 450 personer til feiringen fredag 21. august.

300 gjester I møtet i ettermiddag vedtok forretningsutvalget imidlertid å nedskalere antallet gjester til 300.

Blant de inviterte vil være bystyremedlemmer og varamedlemmer, samt politiske og administrative medlemmer i Oslo kommune, representanter for de politiske partiene, øvrige samfunnskontakter og «gjester etter de to jubilantenes egne ønsker».

- Det er tradisjon i Oslo kommune for å feire kommunens politiske ledelse når de har runde dager. Dette skjer gjerne med en hyggelig sammenkomst i rådhuset, heter det i forslaget fra bystyrets sekretariat.

I fjor ble det blant annet holdt mottakelse for tidligere Frp-leder Carl I. Hagen i anledning hans 70-årsdag, men han skriver i en SMS til Dagbladet at denne ikke ble betalt av kommunen. Tidligere har det også vært liknende markeringer for blant andre tidligere ordfører Per Ditlev-Simonsen (H) og tidligere varaordfører Aud Kvalbein (Krf).
Kostnad ukjent Kostnadene ved årets doble bursdagsfeiring var beregnet til 170 000 kroner, noe sekretariatet foreslo å dekke av forretningsutvalgets disposisjonskonto.

Hvor mye feiringen vil koste med 300 gjester, er foreløpig ikke beregnet.

Sekretariatet skriver videre i forslaget at både ordføreren og varaordføreren har ytret ønske om en felles feiring, spesielt siden bursdagene faller midt under den travleste tida opp mot høstens kommunevalg.

Fabian Stangs politiske rådgiver, Rune Dahl, skriver i en tekstmelding til Dagbladet at ordføreren foreløpig ikke har anledning til å kommentere denne saken.

Samme nivå Det har foreløpig ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Libe Rieber-Mohn, men nestleder Rina Mariann Hansen i Ap's bystyregruppe sa følgende før vedtaket:

- Vi er opptatt av å legge oss på det som er vanlig i Oslo kommune. At det blir en markering, tror jeg ingen i forretningsutvalget er uenige om, men for oss er det viktig at ligger på det nivået liknende markeringer har ligget på tidligere — og at det blir en fin feiring for ordfører og varaordfører.

- Merkelig prioritering Mange av Dagbladets lesere har reagert på bursdagsferingen. Det forstår Rødts gruppeleder i Oslo, Bjørnar Moxnes.

- Jeg synes det er en merkelig prioritering. Man sender regningen for egen bursdagsfeiring til folk som ikke engang er invitert, nemlig byens innbyggere, sier han til Dagbladet.

- I det store bildet er dette ingenting, men vi må se det i sammenheng med hva kommunen gir til viktige, men ganske fattige, frivillige aktører i byen, og ikke minst hvordan kommunens egne ansatte blir påskjønnet. De får en krystallvase når de har jobbet i kommunen i 25 år, og «god jul» på lønnsslippen når det er jul.

Fattighuset søkte kommunen om et millionbeløp fra kommunen i år, men fikk 27.000 mindre i budsjettet for 2015, ifølge osloby.no, og endte med en total støtte på 36.000 kroner.

Gatejuristen, som tilbyr rettshjelp til de som ikke har råd til det, ble kuttet med 170.000 i årets budsjett. Den samme summen som den foreslåtte bursdagsfesten med 450 gjester ville ha kostet.