Kutter folks strømregning

Regjeringen presenterer nye tiltak knyttet til strømsituasjonen i Norge.

TAR REGNINGA: Regjeringen presenterer flere nye tiltak i forbindelse med strømkrisa. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag kunngjør statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og olje- og energiminister Marte Mjøs Persen (Ap) nye tiltak knyttet til strømsituasjonen i Norge.

- Mange føler på en uro nå, og regjeringen tar kraftfulle grep, innleder Jonas Gahr Støre.

Tiltakene

Statsministeren legger til at strømprisene nå er så høye, at det innføres tiltak som treffer bredere og er sosialt rettferdig.

- De med de sterkeste økonomiske ressursene er ikke vår målgruppe, derfor har vi satt et tak, sier Støre.

Tiltakene som nå kommer vil gjelde for desember, januar, februar og mars. Husholdningene vil få støtte til et strømforbruk opp til 5000 kilowattimer av sitt månedlige forbruk.

- Fra og med neste strømregning vil det komme et fratrekk i fakturaen. Staten vil ta halvparten av regninga for det som overstiger en spotpris på 70 øre per kWh, sier Støre.

Regnestykke

Tiltakene som nå settes inn, er i tråd med Dagbladets tidligere avsløringer. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum går på pressekonferansen igjennom grepene som tidligere er gjort innen strøm og bostøtte.

- Anslagsvis vil den nye sikringsordningen koste omkring fem milliarder kroner, mens den totale summen av tiltak vil koste omkring ti milliarder kroner, sier Vedum.

Kan spare tusenlapper

Olje- og energiminister Marte Mjøs Persen eksemplifiserer med to regnestykker:

For en husholdning i en enebolig som bruker 3280 kilowattimer i desember, kan ordningen bety en støtte på 1025 kroner for denne måneden. For en husholdning som bor i en leilighet og bruker 1336 kilowattimer i desember, kan det bety en støtte på 418 kroner. I regnestykkene er det benyttet en eksempelpris for kraft i Sør-Norge for desember, tilsvarende 120 øre per kilowattime.

Hva støtten faktisk blir avhenger av hvor mye strøm husholdningen bruker og hvordan kraftprisen utvikler seg i det området man bor.

For lite - for seint

Sofie Marhaug, stortingsrepresentant fra Rødt og nestleder i Energi- og miljøkomiteen, er ikke fornøyd etter regjeringens pressekonferanse om strømkrisepakken. Til tross for de nye tiltakene, mener hun det ikke er nok.

- Det er ikke noe poeng med en rik stat, hvis folket er fattig. Endelig lytter regjeringen til kritikken fra Rødt og hundretusenvis av mennesker som sliter med å betale strømregningene. Men det som kommer, er for lite og for seint, sier Marhaug til Dagbladet.

Stortingsrepresentanten legger til at mange sitter med store strømregninger fra november, og vil fremdeles få høye strømregninger i månedene framover med regjeringens løsning.

- Rødt vil bruke statens økte inntekter fra de høye strømprisene, til å gi alle en utbetaling som gjør at de kan dekke strømregningene de allerede har fått. Vi vil bruke 11 milliarder på dette, over dobbelt så mye som regjeringas nye ordning koster, sier Marhaug.

- Et skritt nærmere

SVs Lars Haltbrekken synes strømkrisepakka som ble lansert lørdag ser lovende ut, men påpeker at deres ønske var en ordning som treffer de med inntekt under 500 000-600 000.

- Vi er et skritt nærmere å sikre at folk får hjelp til høye strømregninger i vinter, slik SV har jobbet knallhardt for. Når det ikke var mulig å koble støtte til inntekt på kort tid, mener vi det er riktig å se på forslaget fra regjeringen, sier Haltbrekken til Dagbladet.

I tillegg til økt bostøtte som blir vedtatt på mandag, og støtte til studenter og andre som trenger ekstra hjelp, mener stortingsrepresentanten at det haster å få på plass en bred ordning som kan hjelpe langt flere.

- Derfor vil SV bidra til at en slik ordning kommer raskt på plass, og at den treffer godt. Det er svært viktig for oss at ordningen ikke skal premierer luksusforbruk av strøm, men er innrettet for å hjelpe folk med vanlige strømforbruk, sier Haltbrekken.

- Har tatt for lang tid

Høyres nestleder og finanspolitiske talsperson, Tina Bru, mener i likhet med Rødt at tiltakene som nå settes inn mot de høye strømregningene kommer for seint.

- Dette har tatt for lang tid. I mange uker har folk over hele landet ventet på en strømavklaring som burde vært klar i budsjettavtalen mellom regjeringen og SV, sier Bru.

Hun legger til at en løsning som går rett inn på strømregningen er i tråd med hva Høyre foreslo.

- Selv om vårt forslag ville vært mer målrettet og knyttet til folks inntekt, ikke bare til selve strømprisen. Det aller viktigste nå er uansett at folk får rask hjelp og vi kommer derfor til å støtte dette forslaget, sier nestlederen og legger til

Ketil Solvik Olsen i Frp er heller ikke fornøyd med løsningen som lørdag ble lagt fram.

- Vi har en regjering som fortsatt tar fra vanlige folk med begge hendene, men nå gir litt større smuler tilbake. Det er kun en vinner i dette, det er staten, sier Frps nestleder Solvik Olsen.

Han påpeker at det ikke legges opp til å betale ut en eneste krone før jul, for å bøte på folks strømutgifter.

- Frp har foreslått 4000 kroner i umiddelbar utbetaling til alle husstander. Det ville gitt et vesentlig bidrag hvor strømkundene ikke ble offer for de høye strømprisene. I tillegg har vi foreslått å fjerne både el-avgift og moms på strøm, avslutter Solvik Olsen.

- Premierer strømsløseri

Stortingsrepresentant for MDG, Rasmus Hansson, mener det er bra at regjeringen kommer med akutte tiltak rettet mot folks høye strømregninger.

- Men det er viktig å ikke få hetta og ødelegge langsiktig miljøpolitikk ved å stimulere til mer strømsløsing. Det regjeringen kommer med i dag er en løsning som premierer strømsløseri, mener Hansson.

I stedet for å ta regningen for folk med et høyt strømforbruk, mener han alle burde fått utbetalt samme beløp.

- MDG har foreslått 1800 kroner per person i Norge, altså nesten 8000 kroner for en familie på fire. I stedet for at de som bruker mest strøm får mest igjen, hadde en slik løsning sørget for at de som hadde minst satt igjen med mest, og at det hadde lønnet seg å spare på strømmen, slår Hansson fast.

Venstres nestleder, Sveinung Rotevatn, mener det er bra at regjeringen har latt seg inspirere av det borgerlige forslaget om et direkte fratrekk på strømregningen.

- Det er også bra at det blir satt et tak på støtte for overdådig strømforbruk. Utfordringen med løsningen er likevel at den gir vil gi desidert mest støtte til de som har høyest strømforbruk og best økonomi, sier Rotevatn.

Han utdyper at Venstre ønsker en mer målrettet løsning, med sterkere tiltak for de som trenger det mest. Rotevatn etterlyser også flere detaljer om finansieringen som nå skal rulles ut.

- Et ubesvart spørsmål er hvor regjeringen henter disse pengene fra. Det ekstraordinære utbyttet de har hentet ut fra Statkraft, og dermed norske strømkunder, har de nemlig allerede brukt opp på helt andre ting i budsjettforliket med SV. Jeg tolker det slik at Slagsvold Vedum nå heller vil tappe oljefondet, sier Rotevatn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer