Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kutter glutenfri-støtte

Regjeringen: Støtten har vært høyere enn ekstrautgiftene til glutenfri kost.

KAKE: Slik er statsbudsjettet fordelt forklart via en marsipankake. Vis mer

I år som i fjor foreslår regjeringen å kutte i støtten til personer som har ekstrautgifter til glutenfri kost.

Kuttet skjer fordi regjeringen har konkludert med at «gjeldende satser for ordningen er høyere enn beregnede ekstrautgifter ved et glutenfritt kosthold».

Da satsene ble kuttet i fjor hadde Arbeids- og sosialdepartementet støtte i en SIFO-rapport som viste at merkostnaden ved et glutenfritt kosthold var på 7860 kroner i året, ettersom tilbudet av glutenfrie produkter i matbutikkene har økt og prisene har falt.

I år reduseres grunnstønaden fra sats 3 til sats 2 for barn og unge i alderen 5-30 år, og fra sats 2 til sats 1 for øvrige aldersgrupper.

KOSTER MER: Glutenfritt mel koster mer enn vanlig mel, men regjeringen har konkludert med at støtten som til nå har blitt gitt har vært for høy. Foto: Woman's Weekly / REX / NTB scanpix
KOSTER MER: Glutenfritt mel koster mer enn vanlig mel, men regjeringen har konkludert med at støtten som til nå har blitt gitt har vært for høy. Foto: Woman's Weekly / REX / NTB scanpix Vis mer

- Av hensyn til barn og unges deltakelse i sosiale sammenhenger settes satsen til denne gruppen høyere enn for andre aldersgrupper, heter det i regjeringens forslag.

Sats 2 utgjør i forslaget til statsbudsjett 12 564 kroner per år og sats 1 utgjør 8232 kroner.

Kuttet vil gi en innsparing på 93 millioner kroner i 2020, og endringen er foreslått å gjelde fra 1. april.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media