Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kutter grovt i barnehagene

Til tross for at daværende statsminister Jens Stoltenberg la inn en barnehagemilliard ekstra i statsbudsjettet, kommer ikke pengene barnehagebarna til gode. I Oslo kommune kuttes det nå kraftig i tilbudet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Enkelte bydeler vil ikke gi tilbud til de minste barna neste år.

Igjen opplever barn og foreldre over hele landet at barnehagetilbudet forringes og antall plasser kuttes, til tross for at Stortinget vil øke de øremerkede bevilgningene til barnehagesektoren.

Dagbladet tok med Jens Stoltenberg til Grønland barnehage i Gamle Oslo, en av barnehagene som vil merke de tøffe innsparingene.

Høyre/KrF/Venstre-byrådet i Oslo har pålagt bydelene å kutte 2002-budsjettene. Bydelene har da ikke stort annet valg enn å sette budsjettkniven i barnehagetilbudet.

Flertall

Dette skjer selv om det er flertall på Stortinget for barnehagemilliarden. Denne skal gå til et bedret tilbud, kutt i prisene og flere plasser.

- Oslo kommune kan i alle fall ikke skylde på staten. Det er ekstra ille at Oslo kommune kutter i barnehagetilbudet nå, sier parlamentarisk leder i Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg.

- Dette er jo det første året på lenge hvor det virkelig kommer et økonomisk løft til hele barnehagesektoren. Vi la inn om lag en milliard kroner ekstra i vårt budsjettforslag. Denne posten er det flertall for, og den vil bli vedtatt.

Lovfestet rett

Bydelsadministrasjonen i Gamle Oslo har foreslått at det fra neste år ikke lenger skal tilbys nye plasser for barn mellom 1 og 3 år. Småbarnsplassene er mer kostnadskrevende enn plassene for aldersgruppa 3 til 6 år.

I tillegg forsvinner blant annet alle kjøkken-assistenter. Det betyr dårligere mattilbud og mindre tid for barnehagepersonalet med barna.

- Dette er dårlig familiepolitikk og dårlig fattigdomspolitikk, sier Stoltenberg.

- Men Arbeiderpartiet må vel ta sitt ansvar for situasjonen. Hvor mange ganger opp gjennom de siste tiårene har ikke Ap lovet full barnehagedekning?

- Nå har i alle fall satsingen kommet ordentlig i gang. Vi opplevde at utbyggingen nesten stoppet helt opp da kontantstøtten ble innført. Nå vil vi kjempe for at bevilgningene øker med en milliard i fem år.

JENS PÅ BESØK: Jardar Flaa, pappa til Ingrid (1 1/2) og rådgiver i Ap's stortingsgruppe, og Jens Stoltenberg benket seg med Nataniel (2 1/2) og Hermann (1 1/2) i Grønland barnehage.Foto: OLE C.H. THOMASSEN
Hele Norges coronakart