Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kutter han renten nå?

Det store spørsmålet er nå om det blir rentekutt 5. desember, eller om sentralbanksjef Øystein OIsen vil signalisere rentekutt over nyttår?

RENTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen forbereder rentemøte i Norges Bank.  Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet
RENTE: Sentralbanksjef Øystein Olsen forbereder rentemøte i Norges Bank. Foto: Benjamin A. Ward/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):Torsdag er det klart for årets siste rentemøte i Norges Bank. Det store spørsmålet er om det blir rentekutt nå eller om det kommer signaler om et rentekutt over nyttår?

Så langt har planen vært å heve styringsrenten like over jul, men det er blitt nesten umulig etter fredagens dystre nøkkeltall for norsk økonomi.

Svakere utsikter Norges Banks favorittmål på aktiviteten i norsk økonomi, rapporten fra sentralbankens eget regionale nettverk, viser klart svakere utsikter, skriver Finansavisen i dag.

Nullvekst i varehandelen, sammen med høyere ledighet og lavere forbrukertillit, bidro det til at krona falt til det svakest mot både euro og pund på fire år. I løpet av sekunder etter at tallene ble kjent gikk euro til 8,35 kroner, pundet til 10,02 kroner, mens dollar gikk til 6,14 kroner.
 
- Men er kronesvekkelsen nok til å balansere ut svake bedriftstall i Norges Banks rentesetting? spør Finansavisen.

- Nei. Det hjelper at eksportbedriftene tjener mer penger, og det hjelper at det blir mindre grensehandel og utenlandsferier, men svekkelsen av økonomien er så sterk på flere områder at dette ikke holder, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea til Finansavisen.

Vil signalisere lavere rente Juel tror Norges Bank vil svare med en lavere rentebane, men han tror ikke på kutt fra dagens 1,5 prosent på rentemøtet kommende torsdag.

Men han tror nå på rentekutt neste sommer og ett nytt rentekutt til høsten.

Heller ikke seniorøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets tror på noe rentekutt denne gangen, men antyder at Norges Bank vil signalisere et rentekutt i mars.

Data er svake nok til det, men Norges Bank har tidligere vært svært motvillig til å senke renten i frykt for å øke kredittveksten ytterligere, sier hun til Finansavisen.

Flere nyheter Her går de rikeste og mektigste på julebord
Spetalen banker Ulltveit-Moe på sol
Megler glemte å sjekke mail - par mistet drømmebolig