Kutter i kontantstøtten

Regjeringen har lagt fram sine endringer i statsbudsjettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det er den såkalte tilleggsproposisjonen til statsbudsjettet for 2006 som legges fram 10.00 i dag. Du kan lese de rød-grønnes endringer selv på nettet.

De rød-grønne har hatt nær en måned på seg til å vri prioriteringene slik at lovnadene Soria Moria-erklæringen kan oppfylles. Ikke overraskende blir mange av skattelettelsene som Bondevikregjeringen la fram i statsbudsjettet 14. oktober, strøket. 

Kommunesektoren får et løft på 5,7 milliarder kroner.

Til sammen endrer regjeringen på 8,1 milliarder i sitt nye forslag til sattsbudsjett.

Skatter og avgifter øker

Det blir skatteskjerpelser på 6,4 milliarder kroner i det reviderte statsbudsjettet.

Blant annet økes formuesskatten med 260 millioner kroner.

- Personer med mer enn 1 million kroner i bruttoinntekt vil i gjennomsnitt få en skatteskjerpelse på over 40 000 kroner, skriver regjeringen i en pressemelding.

FLYTTER PENGER: Regjeringen legger fram sine endringer i statsbusjettet i dag. Foto: SCANPIX
FLYTTER PENGER: Regjeringen legger fram sine endringer i statsbusjettet i dag. Foto: SCANPIX Vis mer

- Regjeringen starter med å gi folk en skikkelig skattesmell. Jeg frykter at dette blir en dobbeltsmell, fordi økt offentlig forbruk vil gi større og raskere renteøkninger, sier Høyres Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Blant annet trekkes Bondeviksregjeringens forslag om å fjerne avgift på sjokolade og sukker. Alkoholavgiften beholdes som i dag, og Bondevikregjeringens økning i matmomsen fra 11 til 13 prosent opprettholdes. 


Regjeringen følger opp Bondevik II-regjeringens forslag om å endre skattleggingen av telefon betalt av arbeidsgiver, og innstramming i hjemme-PC-ordningen.

Dessuten ønsker regjeringen at samboere som har bodd sammen i minst to år sammenhengende skal likestilles med ektefeller og samboere med felles barn, og fritas for arveavgift.

Regjeringen reverserer Bondevikregjeringens forslag om å øke den årlige sparingen i BSU-ordningen fra 15 000 til 20 000 kroner.

Kutter i kontantstøtten


Barnehageløftet står ved lag, og regjeringen foreslår at maksimalprisen i barnehage reduseres til kr 2 250 per måned og kr 24 750 per år fra 1. januar 2006.

Regjeringen kutter en måned i kontantstøtten. I tillegg kutter regjeringen beløpet foreldrene mottar i kontantstøtte med 354 kroner i måneden.

Tilsammen sparer regjeringen 273 millioner på dette kuttet.

Regjeringen vil bevilge 100 millioner kroner til innføring av integreringstilskudd til kommunene for familiemedlemmer som blir gjenforent med personer som har fått opphold på humanitært grunnlag.

Mer til arbeidsledige


De arbeidsledige får tilbake feriepengene. Dette koster 760 mill. kroner i året. Fullt tillegg utgjør mellom 15 000 og 20 000 kroner for langtidsledige, og tiltaket får ikke full virkning før 2008. Kollektivtrafikken får svi i det nye budsjettet. Regjeringen har ikke klart å finne mer enn en femtedel av ekstrasatsningene på samferdsel som regjeringspartiene vedtok for et halvt år siden. 

Bondevik-regjeringen gikk inn for å øke samferdselsbevilgningene med vel to milliarder kroner. I dag øker de rødgrønne med bare 400 millioner.

I tillegg ønsker regjeringen å undersøke mulighetene for 6-timers arbeidsdag, og setter av 10 millioner kroner til til forberedelse av forsøks- og forskningsvirksomhet.

Forsvar og politi

Regjeringen øker bevilgningene til politiet og kriminalomsorgen med til sammen 121,3 millioner kroner.

Regjeringen vil bevilge 30,6 milliarder kroner til Forsvaret i 2006. Det innebærer at det høye budsjettnivået som ble anbefalt av Bondevik II-regjeringen videreføres. Moderniseringen av Forsvaret skal fortsette, og det blir satset mer på nordområdene og FN-operasjoner.

Kultursatsing


Regjeringen foreslår en økning på til sammen 166 millioner kroner i kulturbudsjettet, knyttet til Kulturløftet.

Bondevikregjeringen fjernet støtten til Institutt for journalistikk i Fredrikstad i sitt budsjett, men de 8,3 millionene er tatt inn igjen.

Pressestøtten er foreslått økt med 7, 5 millioner.

Regjeringen foreslår en bevilgning på inntil 17 millioner kroner i 2006 i forbindelse med at Norge er tildelt prøve-VM (kandidatløp) i rally 10. - 11. februar neste år.

Norsk Filmfond har fra før fått styrket sine bevilgninger med 17 millioner. Den samlede økningen til filmformål i 2006 blir 31 millioner kroner.

• Dagbladet.no følger fremleggelsen av revidert statsbudsjett. Du kan lese hele dokumentet hos Odin.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer