Kutter månedene som var oppkalt etter ekspresidenten og boka han skrev

Mot normalt i Turkmenistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Turkmenistan skal ikke lenger ha en måned oppkalt etter den avdøde presidentens mor. Det varsles en revurdering av påfunnene til den eksentriske diktatoren Saparmurat Nijazov.

Omfattende politiske og juridiske endringer er på trappene, ifølge den nåværende presidenten Gurbangulij Berdymukhamedov. Forslag til forandringer av grunnloven skal legges fram for godkjenning i september.

Presidenten erklærte torsdag at turkmenerne ikke lenger skal bruke kalenderen som Nijazov innførte, med måneder oppkalt blant annet etter diktatoren selv, hans mor og en bok ført i pennen av Nijazov.

- Navnene på månedene og dagene må stemme overens med internasjonale standarder, slår den nye presidenten Berdymukhamedov nå fast.

Statuer

Saparmurat Nijazov var kjent for å sette opp gullstatuer av seg selv over hele landet og for å gi seg selv tittelen Turkmenbasji, turkmenernes leder. Diktatorens mor, som døde i et jordskjelv i 1948, fikk en statue utenfor justisdepartementet hvor hun holder skålvekten til rettferdighetsgudinnen fru Justitia.

Boken Nijazov forfattet, ble omtalt som åndelig veiledning og var obligatorisk lesning for skoleelever, fabrikkarbeidere, offentlig ansatte og ikke minst for alle som skulle ta førerprøven.


Personkult
Turkmenere som er kritiske til personkulten rundt eksdiktatoren, som døde i 2006, er godt fornøyd med de varslede reformene.

- Alt sammen ble helt tåpelig. Jeg ble født i måneden Turkmenbasji i byen Turkmenbasji, og jeg bor i Turkmenbasji-gata. Når jeg forteller det, begynner folk å le, forteller 47 år gamle Elizaveta.

Hun ønsket ikke å oppgi etternavnet sitt da hun ble intervjuet torsdag.

Fortsatt gjenstår det å se om det vil bli noen virkelig politisk liberalisering i landet hvor det i mange år har vært ulovlig å kritisere regjeringen, og hvor alle medier er underlagt staten. (

NTB

STASLIG: Turkmenistan er et spesielt land. Her er Ashgabat fotografert. 
Foto: Nicolai Bangsgaard/Creative Commons
STASLIG: Turkmenistan er et spesielt land. Her er Ashgabat fotografert. Foto: Nicolai Bangsgaard/Creative Commons Vis mer