KONTANTER:  To minibankkunder tar ut kontanter på et gatehjørne i Aten natt til søndag. Foto: Marko Djurica, Reuters/NTB Scanpix.
KONTANTER: To minibankkunder tar ut kontanter på et gatehjørne i Aten natt til søndag. Foto: Marko Djurica, Reuters/NTB Scanpix.Vis mer

Kutter nødlån til greske banker

Greske banker må stenge i morgen, ifølge BBC. Gresk valuta vil gå ned 50 - 70 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den europeiske sentralbanken (ESB) kommer søndag til å kutte nødfinansieringen av greske banker, melder BBC.

Den offisielle beslutningen kommer etter møte i ESB, som er berammet i ettermiddag.

I så tilfelle vil greske banker etter alt å dømme holde stengt mandag ettersom bankene er helt avhengige av å få tilført midler fra ESB for ikke å gå tomme.

Deretter vil landet måtte innføre kapitalkontroll, det vil si begrensninger på hvor mye penger kunder kan ta ut fra sine bankkontoer.

De siste ukene har greske sparekontoer blitt tappet for milliarder av euro av kunder som frykter at de vil miste sparepengene sine hvis banksystemet kollapser og Hellas eventuelt må tre ut av eurosamarbeidet.

Tømmer kontoene
- Det vil være et sjansespill å åpne bankene i morgen.

Jeg tror at bankene vil holde stengt til man har innført begrensninger på kapitalbevegelsene, sier sjeføkonom i den finske banken Aktia, Annsi Rantala, til nyhetsbyrået FNB.

Den siste tiden har ESB flere ganger hevet taket på hvor mye penger som kan skytes inn i greske banker for å hindre en kollaps.

Samtidig har greske bankkunder tømt kontoene sine og tappet bankene for milliarder av euro. - Egen gresk euro
Økonomen Claes Hemberg i svenske Avanza bank tror at Hellas kommer til å forlate euroen, men ikke EU, og skape en egen gresk euro.

Den kommer til å miste 50-70 prosent i verdi, spår han.

- Det finnes en plan som går ut på at man skaper en egen gresk euro. Man kommer til å lage et hull midt i alle greske sedler for å markere at det ikke er en vanlig euro, sier han til nyhetsbyrået TT

(NTB).

 TOMT:  Kø utenfor minibanken til en filial av Piraeus Bank i Athen lørdag morgen. Minibanken var allerede tom for penger. Filialen er vanligvis åopen på lørdager, men var stengt i går. Foto: Yannis Behrakis, Reuters/NTB Scanpix.
TOMT: Kø utenfor minibanken til en filial av Piraeus Bank i Athen lørdag morgen. Minibanken var allerede tom for penger. Filialen er vanligvis åopen på lørdager, men var stengt i går. Foto: Yannis Behrakis, Reuters/NTB Scanpix. Vis mer