<strong>NY LOV:</strong> Arbeidsminister Anniken Huitfeldt legger i dag fram en lov som gjør det mulig å stoppe trygdeytelser til foreldre som bortfører barn til utlandet. Foto: Jacques Hvistendahl
NY LOV: Arbeidsminister Anniken Huitfeldt legger i dag fram en lov som gjør det mulig å stoppe trygdeytelser til foreldre som bortfører barn til utlandet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

Kutter pengestrøm til barnebortførere

Ny lov stopper trygdeytelser og bidrag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hvert år tas barn ulovlig ut av landet av en av sine foreldre.
Nå blir trygdeytelser til barnebortførere stoppet.

Regjeringen legger i dag fram et lovforslag som vil gjøre det mulig å stoppe utbetaling av trygdeytelser og barnebidrag til foreldre som uten samtykke og i strid med foreldreansvaret har tatt med seg felles barn og flyttet til utlandet.
Forebygge - I lavkostland kan man leve godt på norske trygdeytelser. Nå foreslår vi en lov som gjør det mulig å stoppe utbetaling av trygdeytelser. Reglene vil være effektive tiltak for å fremme tilbakeføring av barnet til Norge og forebygge framtidige barnebortføringer, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) til Dagbladet.

Loven vil særlig kunne ha rask effekt der det er snakk om langvarig bortføring til land Norge ikke har avtale med.
I 2010 ble det registrert at 64 barn ble bortført fra Norge til utlandet, i 2011 var tallet 45, mens det i 2012 ble registert at 40 barn ble bortførte.

Alvorlig - Å bortføre barn er helt åpenbart i strid med norsk lov. Det kan være veldig alvorlig for barna og for den av foreldrene som blir igjen. Vi har ikke myndighet til å gå inn i andre land og hente hjem barn. Med å stoppe utbetaling av offentlige ytelser kan vi forebygge slike bortføringer, sier Huitfeldt.

Trygdeytelser som pensjon og uføretrygd som barnebortføreren måtte ha rett til, vil bli stoppet. Barnebidrag vil bli satt på sperret konto.

Norge er det første landet som innfører en slik lov. Huitfeldt sier det ligger mange vanskelige avveininger bak loven, og at det har vært nødvendig å bruke lang tid.

Barnets beste - Vi innfører noe helt nytt innen offentlige trygdeytelser i Norge, og har brukt mye tid på å vurdere loven opp mot internasjonale konvensjoner, som menneskerettighetskonvensjonen.

Hensynet til barnets beste er grunnleggende ved praktiseringen av reglene. Loven skal ikke gå ut over barna, derfor skal barnebidrag settes inn på sperret konto slik at det sikres for barna, sier Huitfeldt.

Den avtroppende Ap-statsråden regner med det vil være bred enighet og flertall i Stortinget for tiltaket.

Mister ytelser Den nye loven skal hindre finansiering av barnebortføring på to måter:
• rask vurdering av retten til ytelser etter en bortføring, slik at ytelsene blir stanset så snart som mulig når opphold i utlandet medfører at vilkårene ikke er oppfylt.
• tilbakeholdelse av ytelser og barnebidrag, som man ellers har rett til å få utbetalt under opphold i utlandet, når dette kan fremme tilbakeføring av barnet.

Totalvurdering Hensynet til barnets beste er grunnleggende ved praktiseringen av reglene. Vedtak om tilbakeholdelse vil derfor treffes etter en totalvurdering der muligheten for tilbakeføring som følge av å stoppe pengestrømmen måles opp mot mulig skade for barnet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer