Kutter prisen på fjellgård med 8 millioner kroner

Da fjellgården Hysjulien var til salgs i 2010 var prisantydningen 15 millioner kroner. Nå er prisen mer enn halvert.

FJELLGÅRD: Hysjulien i Skåbu er til salgs igjen, men nå til en mer edruelig pris. Foto: Ketil Koppang Landbruks- og næringsmegling.
FJELLGÅRD: Hysjulien i Skåbu er til salgs igjen, men nå til en mer edruelig pris. Foto: Ketil Koppang Landbruks- og næringsmegling.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I mars 2010 ble eiendommen Hysjulien i Skåbu lagt ut for salg med en prisantydning på 15 millioner kroner. Den gangen ble den ikke solgt.

Nå, fire og et halvt år senere, er eiendommen til salgs igjen, men nå er prisantydningen kuttet med over 8 millioner kroner, til 6,95 millioner kroner.

- Det er en mer edruelig prisfastsettelse i dag. Det er den prisen eieren de facto selger til, sier Ketil Koppang i Ketil Koppang Landbruks- og næringsmegling til Hegnar.no

For den prisen for man en unik fjellgård med røtter flere hundre år tilbake.

- Det er bare en slik eiendom i Nord Europa, hevder Koppang, som legger til at dette er en veldig, veldig spesiell eiendom som de også har annonsert i avisen Børsen i Danmark.

- Men det er vel en del vedlikehold med slike gamle gårder?

- Det er ingen store ting som ikke er tatt. Her kommer man til ferdig dekket bord, hevder Koppang.Han forteller at eieren fortløpende har vedlikeholdt og restaurert gården, og at alt det gamle er tatt vare på.

Den nåværende eier, Carsten Arnt-Jensen, har hatt eiendommen i snart 30 år, mens den har vært i familien i over 40 år.

Da gården var til salgs i 2010 uttalte han at med så mange som 260 reisedøgn i året ble det krevende å holde alt vedlike til en hver tid, og at det var en av årsakene til at han ville selge.

16 mål og flere bygninger Gården er opprinnelig et rydningsbruk fra 1600-tallet og bygningene er fra 200 til nesten 400 år gamle.

Eiendommen er på 16,3 mål, med hovedbygning, låve (flyttet til Hysjulien fra Ilstad i 1975), to stabbur og et eldhus på to etasjer. Samlet er det snakk om et bruttoareal på 865 kvadratmeter, med bruksareal på 789 kvadratmeter og 325 kvadratmeter primærrom.

Hovedbygningen er et tømmerhus fra 1800-tallet i to etasjer med store oppholdsrom, med særpregede peiser og langbord. Og på låven er det blant annet gildehall med plass til 70 personer.

Kan brukes som hytte Eiendommen er oppgitt å være regulert til nærings, fritids- og turistformål, med mulighet for omregulering til bolig- og fritidsformål.

Dersom en ny eier ønsker å få eiendommen omregulert til bolig/ferie-fritid, er det gitt signaler fra kommunen på at dette vil være kurant dersom man fradeler og selger det dyrkede areal på ca. 10 daa,  som er avsatt til jordbruksformål, heter det i prospektet for eiendommen.

Skåbu ligger 900 meter over havet og skal med det være Nord-Europas høyestliggende bygdesamfunn, med rundt 500 fastboende. Fjellbygda ligger 88 kilometer nordvest for Lillehammer og 28 kilometer fra Vinstra.

Det betyr at den ligger 4 til 5 timer med bil fra byer som Oslo, Trondheim og Ålesund, mens det fra Lillehammer tar ca. halvannen time.

Flere nyheter Sjeføkonom provosert av snakket om eiendomsskatt
Arveavgiften er borte, men du kan stadig gå i arvefella
Frykter at boligprisene kan stige 15 prosent det kommende året