Tregt salg:  Stavanger-utbyggeren Øster Hus har kuttet prisene på 200 boliger med til sammen 40 millioner kroner. Foto: Privat/Finansavisen
Tregt salg: Stavanger-utbyggeren Øster Hus har kuttet prisene på 200 boliger med til sammen 40 millioner kroner. Foto: Privat/FinansavisenVis mer

Kutter prisene i Stavanger

Utbygger Njål Østerhus har kuttet prisene med 200 000 kroner på 200 boliger for å lokke kjøpere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Det er et tråere marked generelt, men for vår del trøkker vi på så det holder. Denne uken har vi solgt 15 boliger for til sammen 60 millioner, sier Njål Østerhus til Finansavisen.

Han er eier og konsernsjef i Øster Hus Gruppen, som er den dominerende lokale boligbyggeren i Stavanger-området. De har både eneboliger, rekkehus og leiligheter i porteføljen.

I går kom årets første utgave av rapporten Econ Nye boliger, som viser at nyboligsalget i Norge de siste to månedene har steget med 91 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Men de regionale forskjellene er store, og Stavanger skiller seg negativt ut.

Mens salget av nye boliger har økt med 187 prosent i hovedstaden fra midten av desember til midten av februar sammenlignet med samme tid i fjor, falt det med 27 prosent i Stavanger, skriver Finansavisen.

Totalt ble det solgt 402 nye boliger i hovedstaden i den siste tomånedersperioden, men kun 30 i Stavanger.

- Det er tungt å selge nye boliger i Stavanger nå. Markedet er preget av usikkerhet i oljesektoren og en del oppsigelser, og i tillegg er prisnivået blitt høyt. Lønnsomheten hos utbyggerne er sikkert presset av dyre tomter og fallende etterspørsel, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i analyseselskapet Samfunnsøkonomisk Analyse til Finansavisen.

Priskutt - Markedet er tregere, men vi tilpasser prisene så vi klarer å opprettholde vårt volum. Vi har som mål å selge for 100 millioner i måneden og det har vi klart hittil, sier Østerhus..

- Hvordan har dere tilpasset prisene?

- Det har vært en prisreduksjon på noen hundre tusen per enhet, det legger vi ikke skjul på, sier Østerhus.

Han forteller at de har rundt 200 enheter som ligger ute for salg, med snittpris på rundt 4 millioner kroner.

- Har dere gitt en prisreduksjon på alle?

- Ja, det har vært i snitt 200.000 pr. bolig.

Dermed har de gitt et priskutt på til sammen 40 millioner kroner på boligene de nå har ute for salg.

- Det har vært det som skulle til for å holde oppe salget. Det har vært vanvittige marginer i et oljesmurt marked, så det er rom for det, sier Østerhus til Finansavisen.

Flere nyheter Spørsmålene du må ha svar på før du kjøper bolig
Annenhver boligkjøper får problemer
- Ikke ubetydelig fare for at vi fyrer opp boligmarkedet