ENDA LAVERE RENTE: Sjefen i Norges Bank satte i dag ned renta med ytterligere 05, prosentpoeng og følger dermed eurobanken i Frankfurt som fra i dag har en styringsrente på 1 prosent. Foto: Scanpix
ENDA LAVERE RENTE: Sjefen i Norges Bank satte i dag ned renta med ytterligere 05, prosentpoeng og følger dermed eurobanken i Frankfurt som fra i dag har en styringsrente på 1 prosent. Foto: ScanpixVis mer

Kutter renta kraftig

Norges Bank kutter renta med 0,5 prosentpoeng.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Det blir nok et rentekutt etter dagens møte i Norges Bank. Sentralbanken har besluttet  å kutte styringsrenta med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent.

Historisk lav rente
Det er dermed snakk en historisk lav rente i Norge. Men det er foreløpig usikkert om landets mange utlånsbanker vil følge Norges Banks eksempel.

Sentralbanksjefen selv utelukker ikke enda en kuttrunde:

- Hovedstyret mener at utsiktene og risikobildet nå tilsier at styringsrenten holdes på dagens nivå en god stund fremover. Skulle uroen ute forsterkes, påslagene i pengemarkedet holde seg høye og utsiktene for vekst og inflasjon bli ytterligere svekket, kan renten bli satt ned. Hvis uroen i finansmarkedene avtar og det er utsikter til høyere vekst og inflasjon, kan renten gå opp, skriver banksjef Øystein Olsen.

Du kan lese banksjefens begrunnelse her.

Ventet rentekutt
I forkant av møtet var det bred enighet i markedet om at Norges Bank kom til å sette ned renta. Men de fleste makroøkonomer hadde ventet et mindre kutt, på 0,25 prosentpoeng, skriver nyhetsbyrået Bloomberg

- Uroen i finansmarkedene har tiltatt og vi venter nå en klart svakere utvikling ute, særlig i euroområdet. For å dempe virkningene for norsk økonomi settes styringsrenten ned, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad, i en pressemelding.

Dagens rentemøte i Norges Bank er det siste i 2011. Det neste rentemøtet holdes etter planen ikke før i mars neste år.

Euro-rente
Også eurobanken i Frankfurt har kuttet renta. Med effekt fra i dag av ligger eurobankens styringsrente på én prosent.

Uroen i euro-området fortsetter å merkes i markedet for statsgjeld. Italia var ute og lånte inn penger i dag og renta nådde en ny topp, samtidig som Tyskland hentet inn penger til nesten null rente. Italia må betale 6,47 prosent rente, nesten opp mot sju prosent som regnes som "ubetalelig" på sikt. Tyskland fikk penger til 0,29 prosent rente.