Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kutter skatten mest for dem som tjener nest mest

Den nest best stilte tidelen på inntektsrangeringen får aller mest i skattelette.

SKATTELETTER: Finansminister Siv Jensen legger fram et forslag til skattereform som vil gi aller mest skattelette til de med nest høyest inntekt. Foto: Hans Arne Vedlog og Finansdepartementet
SKATTELETTER: Finansminister Siv Jensen legger fram et forslag til skattereform som vil gi aller mest skattelette til de med nest høyest inntekt. Foto: Hans Arne Vedlog og Finansdepartementet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Går regjeringens forslag til skattereform gjennom, er det liten tvil om hvem som kan sprette champagnen.

Grafen over er hentet fra finansminister Siv Jensens lysbildeforedrag da hun igår la fram forslaget til skattereform. Den viser at de ti prosentene som har nest høyest såkalt ekvivalent bruttoinntekt - en utregningsmetode hvor det også tas hensyn til barn i husstanden - vil få aller mest i skattelette.

image: Kutter skatten mest for dem som tjener nest mest

Dermed får statsminister Erna Solbergs (H) velgere bedre betalt enn Siv Jensens (Frp).

- Til sine egne - I større grad enn for andre partier befinner Høyres velgere seg i høyinntektsgrupper. Regjeringen gir her skattelette til en gruppe som er litt mer tilbøyelige til å stemme Høyre enn andre partier, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Han mener likevel at det ikke er grunn til å overdrive betydningen av at Høyre her har gitt skattelette til sine egne.

- Høyre har velgere i alle inntektsgrupper, sier Bergh.

Sammenliknet med skattenivået for 2015 innebærer forslaget et skattekutt på 0,27 prosentpoeng for denne gruppen. Ingen andre får kuttet sin skatt like mye.

Ti ganger mer Den laveste inntektsgruppen i Finansdepartementets graf får derimot en gjennomsnittlig skattelette på 0,14 prosentpoeng. Prosentvis er dette om lag halvparten av det de med nest høyest inntekter får.

Dermed sitter lavinntektsgruppene tilbake med bare smuler sammenliknet med høyinntektsgruppene. I snitt får de med lavest inntekt 144 kroner i året i skattelette. De med nest høyest inntekt får i snitt 1444 kroner mer i året å rutte med.

Statssekretær Jon Georg Dale i Finansdepartementet påpeker at «de som har nest høyest inntekt i  Dagbladets oversikt har en gjennomsnittlig ekvivalent bruttoinntekt på 535 000 kroner»

- Bor på Oslo Vest «Alle i inntektsgruppen 300 000-600 000 får i gjennomsnitt mellom 900 og 1300 kroner i skattelette. Om lag halvparten av de totale skattelettelsene går til personer med bruttoinntekt mellom 350 000 og 750 000 kroner. Jeg er glad for at folk flest stimuleres til arbeid gjennom den største prosentvise lettelsen i inntektsskatt. Det gjør at folk beholder en større del av sin egen inntekt. De med aller høyest inntekter kommer ut med en skjerpelse i 2016», skriver Dale til Dagbladet.

Jørn Ljunggren, stipendiat i sosiologi ved Universitetet i Oslo, har forsket på høyinntektsgrupper og deres bosettingsmønster. Han sier at høyinntektsgrupper i hvert fall i Oslo har et eget bosettingsmønster. I andre norske byer er mønsteret langt mindre tydelig.

- De har et kjempefortrinn i boligmarkedet, ved å ha så høye inntekter, og på grunn av dette fortrinnet virker det som de har mest lyst til å bo på Oslo Vest, og på vestkanten av vestkanten, sier Ljunggren.

- Bommet Ifølge valgundersøkelsen til Institutt for Samfunnsforsking fra stortingsvalget i 2013, er Erna Solberg en overlegen valgvinner i den nest høyeste inntektsgruppen. Det er bare her og blant de rikeste at Høyre står sterkere enn Arbeiderpartiet.

RIKE: Bare nøye utvalgte kunder og rikfolk var invitert da luksusbutikken Louis Vuitton holdt hemmelig fest. Det er ikke rabatter eller salg, det er det aldri her. Men veldig god service, sa en av de frammøte til Dagbladet.
Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
RIKE: Bare nøye utvalgte kunder og rikfolk var invitert da luksusbutikken Louis Vuitton holdt hemmelig fest. Det er ikke rabatter eller salg, det er det aldri her. Men veldig god service, sa en av de frammøte til Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

For finansministerens egen parti er det annerledes.

- Fremskrittspartiet stiller sterkest i de lavere inntektsgruppene, sier valgforsker Johannes Bergh, og konkluderer på denne måten:

- Hvis finansministeren skulle gi penger til sine egne, så har hun bommet, sier Bergh.

- Gode fordelingsvirkninger I den politiske ledelsen i Finansdepartementet er det likevel stor tilfredshet med forslagets innretning:

«De med lavest gjennomsnittlig inntekt betaler allerede lite i skatt som følge av personfradragene. Det er bra at vi har et skattesystem som skjermer de med lavest inntekt, også disse lønnsmottakerne får skattelette med regjeringens forslag. Samlet har skatteopplegget gode fordelingsvirkninger», skriver statssekretær Jon Georg Dale i en epost til Dagbladet.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!