Kuttet 180 millioner til rassikring: - Varslet katastrofe

Over 150 personer ble i går evakuert etter ras i Sogn- og Fjordane. Nå får regjeringen kritikk for å ha redusert bevilgningen til skredsikring i mai.

VEIEN STENGT: Det er gått flere jordras langs E39 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Veien er stengt etter at store vannmengder og trær dekker veibanen. Video: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag kom det første raset etter voldsomme nedbørsmengder i Jølster i Sogn og Fjordane. Like etter kom det neste, og så kom meldingen om 150 evakuerte.

En mann er meldt savnet etter at bilen hans trolig ble tatt av skred, og flere veier er stengt, blant annet hovedveien gjennom Sogn og Fjordane og fylkesvei 451 ved Marteslåttene.

Den alvorlige situasjonen har gitt ny aktualitet til debatten om skredsikring av norske veier.

JØLSTER: Store nedbørsmengder har ført til jordras flere steder på E39 mellom Skei til Moskog i Jølster Foto: Sølvi Kobbeltvedt / NTB scanpix
JØLSTER: Store nedbørsmengder har ført til jordras flere steder på E39 mellom Skei til Moskog i Jølster Foto: Sølvi Kobbeltvedt / NTB scanpix Vis mer

Nestleder i SV Torgeir Knag Fylkesnes sier det ikke har manglet på advarsler om dårlig skredsikring, og kaller det en varslet katastrofe.

- Ja, det er en varslet katastrofe. Det har vært advart mot for dårlig skredsikring så lenge jeg har vært politiker. Regjeringen har systematisk neglisjert rassikring i mange år. I stedet har de prioritert gigantiske motorveiprosjekter som Frp har lovet velgerne sine. Det er farlig, for denne typen skred kommer til å øke og øke i omfang, sier Fylkesnes til Dagbladet.

180 millioner ut av statsbudsjettet

I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram i mai, reduserte regjeringen bevilgningen til skredsikring av riksveier med 180 millioner, noe som ble omtalt i Aftenposten.

Reduksjonen ble begrunnet med at et oppgjør var utsatt til 2020, samt at det var tiltak på årets budsjett som ble tatt i fjor.

Statssekretær i samferdselsdepartementet Tommy Skjervold (Frp) avviser at det er snakk om et kutt.

- Dette er ikke noe kutt, det er en teknisk endring. Vi har en portefølje i Nasjonal transportplan som er vedtatt av Stortinget. Alle disse går som planlagt. Noen går raskere enn planlagt, noen seinere. Det er handler om rasjonell framdrift, å kalle en teknisk endring for et kutt blir et billig retorisk poeng, sier Skjervold.

- Burde ikke disse midlene bli brukt på rassikring andre steder?

- En kan alltids omdisponere, men vi har valgt å følge Nasjonal transportplan slik den er vedtatt av Stortinget, sier han.

KRITISK: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener regjeringen nedprioriterer rassikring.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KRITISK: Torgeir Knag Fylkesnes (SV) mener regjeringen nedprioriterer rassikring. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Legg bort motorveiprosjektene

Fylkesnes er kritisk:

- Det er veldig illustrerende for regjeringens politikk. De gir en byråkratisk begrunnelse om at midlene skulle flyttes på grunn av prosjekter som ikke kom i gang, men det er blitt ledd av i hele Vei-Norge. Det har ikke manglet på rassikringsprosjekter som er akutte og mangler penger. Faktum er at det har vært en ren omprioritering bort fra rassikring til gigantprosjekter med motorveier, hevder Fylkesnes, som advarer:

- Rassikring og sikring mot klimaendringer langs norske veier begynner å bli helt akutt. Mitt råd er å legge bort drømmeprosjektene om mangefelts motorveier og heller trygge veiene og ta ansvar for at vi må tilpasse oss de farlige klimaendringer.

- Stort behov

Tommy Skjervold avviser også at regjeringen har nedprioritert sikring av ras.

- Dette er en viktig del av Nasjonal transportplan. Her følger regjeringen opp på alle punkter. Siden 2014 har vi brukt 4,3 milliarder på skredsikring. Men jeg er enig i at det er et stort behov. Det ser vi med de tragiske hendelsene som skjer, og det tar vi på alvor, sier han.

Neste uke skal samferdselsminister Jon Georg Dahle selv dra til Jølster og se omfanget av skadene. Statssekretæren kan imidlertid ikke love mer midler til rassikring.

- Hvordan dette blir er avhengig av framtidige budsjetter og revidering av Nasjonal transportplan. Men jeg er ikke i tvil om at rassikring blir viktig i årene framover. Samtidig skal vi bygge trafikksikre gode motorveier. Det kan vi gjøre fordi vi prioriterer mye mer penger på samferdsel enn SV, sier han.

STORE ØDELEGGELSER: Jordraset i Jølster tirsdag medførte store ødeleggelser på veiene. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Joar Heimsæter Vis mer

- Viktig

Leder i nasjonal rassikringsgruppe Åshild Kjelsnes mener det er viktig å sette søkelys på sikringen av veier.

Hun viser til en rapport fra Statens vegvesen der behovet for sikring i region Vest anslås å ha en kostnadsramme på minst 22 milliarder og utgjøre omtrent halvparten av behovet på landsbasis.

- Jeg mener at disse hendelsene, som også kanskje har en tragisk utgang, viser i all tydelighet at ras og flom-problematikk må stå høyt på nasjonal dagsorden, sier hun.Hun forstår det sånn at området i Jølster var sikret, og tror det kunne fått en mer tragisk slutt om det ikke var det.

- Vi må ta tak i ting vi kan vegre oss for. Det blir en tragedie for de som blir ramma hver gang og man veit aldri hvem som blir neste.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer