Kuttet 180 millioner til rassikring: - Varslet katastrofe

Over 150 personer ble i går evakuert etter ras i Sogn- og Fjordane. Nå får regjeringen kritikk for å ha redusert bevilgningen til skredsikring i mai.

VEIEN STENGT: Det er gått flere jordras langs E39 i Jølster kommune i Sogn og Fjordane. Veien er stengt etter at store vannmengder og trær dekker veibanen. Video: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag ettermiddag kom det første raset etter voldsomme nedbørsmengder i Jølster i Sogn og Fjordane. Like etter kom det neste, og så kom meldingen om 150 evakuerte.

En mann er meldt savnet etter at bilen hans trolig ble tatt av skred, og flere veier er stengt, blant annet hovedveien gjennom Sogn og Fjordane og fylkesvei 451 ved Marteslåttene.

Den alvorlige situasjonen har gitt ny aktualitet til debatten om skredsikring av norske veier.

Nestleder i SV Torgeir Knag Fylkesnes sier det ikke har manglet på advarsler om dårlig skredsikring, og kaller det en varslet katastrofe.

- Ja, det er en varslet katastrofe. Det har vært advart mot for dårlig skredsikring så lenge jeg har vært politiker. Regjeringen har systematisk neglisjert rassikring i mange år. I stedet har de prioritert gigantiske motorveiprosjekter som Frp har lovet velgerne sine. Det er farlig, for denne typen skred kommer til å øke og øke i omfang, sier Fylkesnes til Dagbladet.

180 millioner ut av statsbudsjettet

I revidert nasjonalbudsjett som ble lagt fram i mai, reduserte regjeringen bevilgningen til skredsikring av riksveier med 180 millioner, noe som ble omtalt i Aftenposten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.