Kuttet av fingre og poserte stolt foran sine drapsofre

Nå er Jeremy Morlock dømt til 24 års fengsel for drap på uskyldige sivile i Afghanistan.

DRAPSDØMT: Den amerikanske soldaten Jeremy Morlock (23) er dømt til fengsel i 24 år for drap på uskyldige sivile i Afghanistan. Foto: AFP PHOTO / HO - US ARMY
DRAPSDØMT: Den amerikanske soldaten Jeremy Morlock (23) er dømt til fengsel i 24 år for drap på uskyldige sivile i Afghanistan. Foto: AFP PHOTO / HO - US ARMYVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag denne uka skrev Dagbladet at en større sak i siste utgave av tyske Der Spiegel kan forverre forholdet mellom amerikanske styrker og det afghanske folk betraktelig.

Det tyske magasinet har trykket tre bilder som viser amerikanske soldater som poserer stolt foran kamera etter å ha drept ubevæpnede sivile i Afghanistan.

Jeremy Morlock (23) er den første som er dømt i saken. Han må belage seg på å sone 24 år i fengsel for sine ugjerninger, melder NTB.

Også fire andre soldater vil bli stilt for krigsrett.

- Kuttet av fingre Påtalemyndigheten mener Morlock og hans medsammensvorne kuttet av fingre av drapsofrene for å ha dem som trofeer. I tillegg tok de bilder hvor de poserer sammen med de døde afghanerne.

- Jeg visste at det jeg gjorde var galt, sa Morlock i retten i går.

Han har tilstått drap og medvirkning til drap på tre ubevæpnede personer. Soldatene plasserte våpen i nærheten av likene for at de skulle se ut som opprørere, har 23-åringen forklart.

Advokaten hans har argumentert med at Morlock hadde nedsatt dømmekraft fordi han brukte narkotika i Afghanistan. Dette avviser imidlertid 23-åringen selv, samtidig som han innrømmer å ha røyket hasj tre til fire ganger i uken mens han tjenestegjorde i landet.

Løftet hodet etter håret Et av bildene som Der Spiegel trykket denne uka viser Morlock, smilende, mens han løfter opp hodet til et av drapsofrene etter håret.

Ifølge britiske The Guardian frykter Nato-offiserer i Afghanistan at publiseringen av trofébildene kan bli mer skadelig enn Abu Graib-skandalen.

Rettssaken har vært holdt i byen Tacoma i den amerikanske delstaten Washington.

Jeremy Morlock vil kunne søke om prøveløslatelse etter å ha sonet om lag sju år, skriver NTB.