UTHUS TIL BESVÆR: Dette uthuset på Nesøya ble delt i to mens eierne var på ferie i Spania. Nå krangler partene om hva som er rett og galt. Foto Henning Lillegård/Dagbladet.
UTHUS TIL BESVÆR: Dette uthuset på Nesøya ble delt i to mens eierne var på ferie i Spania. Nå krangler partene om hva som er rett og galt. Foto Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

Kuttet naboens uthus i to - vil ha betaling for jobben

Svarer på familien Waages regning på 443.000 kroner for gjenreisning av uthuset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nabokrangelen i Vendla 47 på Nesøya fortsetter. Ekteparet Wencke og Roger Waage, som eier uthuset som ble oppført i 1947, har nå anmeldt seismikk­styreleder Arne Vigeland. Det skjer etter at han tok saken, eller rettere sagt sagen, i egne hender, og kuttet familiens uthus i to mens de var i Spania. Begrunnelsen var at uthuset krysset tomtegrensen.

I den forbindelse har en takstmann også vurdert skaden på selve bygningsmassen. Prisen kommer på 443.000 kroner inkludert moms.

- Det inkluderer riving av resten av uthuset, og bygging med dagens standard, sier Wencke Waage til Dagens Næringsliv.

Skader på inventar Skader på inventar kommer i tillegg. Uthuset var fylt med kunst og håndverksarbeider, samt en del private bilder og gjenstander som familien Waage mener ble skadet av at det stod åpent for regn og vind. Hun vil ikke gå ut med detaljene i anmeldelsen, men bygningstaksten inngår i den.

I tillegg har ekteparet og advokaten bestemt seg for å gå til sivilt søksmål mot Vigeland for å få dekket omkostningene.

- Sivil sak vil bli innledet. Det er bestemt, sier ekteparets advokat Sverre Skogrand til DN.

- Ulovlig selvtekt Skogrand vil ikke si så mye mer. Han mener hovedpoenget i saken er at Vigeland aldri ville fått lov til å rive uthuset med egne hender, uavhengig av hvilke rettigheter han eventuelt måtte ha hatt på sivilt grunnlag.

- Det var ulovlig selvtekt, sier Skogrand.

I et brev som Vigeland har sendt til advokat Skogrand, gjør han det klart at han mener Wencke og Roger Waage skal betale ham for rivningsjobben:

«Din klient vil åpenbart måtte betale regningen for dette,» skriver Vigeland ifølge DN.

Da saken ble kjent uttalte Vigeland at eiendomsretten fortsatt gjelder, og at naboene hadde tatt seg til rette. Til Dagbladet sa Vigeland:

- Det bør ikke være noen overraskelse for familien Waage på naboeiendommen at jeg kom til å foreta meg noe med med uthuset de har bygd på min eiendom.

KREVER BETALT: Nabo Arne Vigeland krever å få betalt for de utgiftene han hadde for rivningsjobben av uthuset som han mener var ulovlig oppført på hans tomt .Foto: Anne Helle Berg Karlsen.
KREVER BETALT: Nabo Arne Vigeland krever å få betalt for de utgiftene han hadde for rivningsjobben av uthuset som han mener var ulovlig oppført på hans tomt .Foto: Anne Helle Berg Karlsen. Vis mer

- De fikk en skriftlig anmodning i fjor med et halvt års varsel om å fjerne den delen av huset som står over grensestolpene mot min eiendom. Fristen var 12. desember 2013, uten at noe har skjedd fra deres side.

Familien Waage reagerte sterkt på dette.

- Man kan ikke bare kappe noens hus i to, det er helt absurd, sa datter Heidi Waage til Dagbladet.

- Dette er forferdelig. Vi føler oss trakassert og maktesløse. Døtrene våre ordner opp, og advokaten vår har anbefalt oss å ikke komme hjem, sa Wencke Waage til Dagbladet da hun først fikk nyhetene. Familien var i Spania på langtidsferie da håndtverker kuttet uthuset i to før de markerte tomtegrensen med et tau på bakken.

Kommunen avventer Asker kommune har ennå ikke tatt noen avgjørelse om Arne Vigeland har brutt plan- og bygningsloven ved å sette i gang rivingen av naboens uthus.

- Vi har begge parters forklaring, men må først få vite om politiet også etterforsker denne saken. Vi har lest at forholdet skal være politianmeldt, og etter regelverket må vi ta hensyn til politiets arbeid med anmeldelsen. Politiets arbeid med saken kan påvirke vårt videre med saken, sier juridisk rådgiver Gudbrand Hasvold ved plan- og bygningsavdelingen i Asker til Dagbladet.

Han opplyser at han har fått vite av Heidi Waage tidligere i uka at familien jobber med en politianmeldelse.

ABSURD: - Man kan ikke bare kappe noens hus i to, det er helt absurd, sa datter Heidi Waage til Dagbladet rett etter hendelsen. Foto Henning Lillegård  Dagbladet.
ABSURD: - Man kan ikke bare kappe noens hus i to, det er helt absurd, sa datter Heidi Waage til Dagbladet rett etter hendelsen. Foto Henning Lillegård Dagbladet. Vis mer