Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronasmitte

Kuttet stillinger:
- Nå betaler vi prisen

Hundrevis av stillinger er borte fra Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet. - Kapasiteten til smittevern er blitt kraftig svekket gjennom blinde kutt, hevder SV.

REDDET: Helseminister Bent Høie var på vakt, da Erna Solberg holdt på å håndhilse med direktør i FHI, Camilla Stoltenberg. Reporter: Christian Wehus. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Folkehelseinstituttet (FHI) kuttet i alt 223 årsverk fra 2015 til 2018. Besparelsen ligger på 295 millioner kroner årlig.

I alt 22 av disse stillingene er kuttet fra fagområdet smittevern, ifølge Forskerforum. Fra 280 til 258 stillinger.

- Vi har nå ikke lenger noe vi kan prioritere ned. Beredskapen har alltid vært høyeste prioritet, og den er forsvarlig. Mange ansatte står på døgnet rundt med overtid og ekstra vakter. Men vi kan få en utfordring på bemanning når det gjelder å bistå norske kommuner med smittesporing når antall smittede øker som det gjør, sier Marc Gayofar, tillitsvalgt ved FHI, til Dagbladet.

I tillegg til kuttene ved FHI, har også Helsedirektoratet kuttet stort de siste åra. 110 årsverk er slanket bort.

- Når det blir færre ansatte uten at det blir færre oppgaver å løse, øker belastningen for den enkelte. Og i den situasjonen som vi er i nå, er det en del ansatte som har en enorm arbeidsbelastning, sier Erlend Bø, tillitsvalgt for de NTL-organiserte i Helsedirektoratet til Dagbladet.

-Det er jo ikke sånn at alle i Helsedirektoratet er involvert i beredskapsarbeidet. Men uten disse kuttene kunne den ekstraordinære belastningen ha vært fordelt på flere, fortsetter han.

Helseforvaltningen rammes i tillegg av kuttene i regjeringens såkalte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE). Men dette er ikke hele forklaringen, ifølge Bø.

- Helsedirektoratet er i en økonomisk situasjon som er trang. Det har også sammenheng med at man har vedtatt en konsernmodell der enkelte tjenester er flyttet over til statsforetaket Norsk helsenett. Dette gjelder blant annet arkivtjenester, IT-drift og anskaffelser, sier den tillitsvalgte.

- Vi forstår ikke hvorfor

Det siste døgnet er det registrert 139 nye tilfeller av koronasmitte i Norge. Det totale smittetallet er nå oppe i 1308, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI). 68 av de smittede er innlagt på sykehus. Tre er døde.

Refser Ernas lederskap: - Helt vanvittig

Allerede i september 2018 advarte FHIs direktør Camilla Stoltenberg om kuttene.

- FHI er hardere rammet enn andre, og vi forstår ikke hvorfor, sa Stoltenberg til Dagens Medisin.

Stoltenberg har ikke besvart Dagbladets henvendelse i saken.

- Vi fikk klar beskjed fra politisk ledelse om å redusere bemanningen og kutte i budsjettene, sa helsedirektør Bjørn Guldvog om kuttene.

«Land med tilsvarende befolkningstall, som Danmark og Skottland, har betydelig flere årsverk innen smittevern ved sine nasjonale institutter enn det Norge har», står det en situasjonsbeskrivelse av smittevernberedskapen i Norge i 2018 gjengitt i Forskerforum.

BARNAS SPØRSMÅL: Statsminister Erna Solberg, kunnskapsminister Guri Melby og barneminister Kjell Ingolf Ropstad svarte på barnas corona-spørsmål under en pressekonferanse mandag. Video: Regjeringen / Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nå betaler vi prisen

Situasjonen har også vært gjenstand for debatt og skriftlige spørsmål på Stortinget gjennom flere år.

- Den sentrale helseforvaltningen som FHI er en del av har vokst gradvis over mange år. Det er en utvikling som ikke kan fortsette, skrev Høie i et svar til SVs Torgeir Knag Fylkesnes.

SV-toppen rister nå på hodet over regjeringens kutt.

- Kapasiteten til smittevern er blitt kraftig svekket gjennom blinde kutt, og nå betaler vi prisen. Det absurde i kuttene til regjeringer er at kuttene har rammet direkte på smittevern. Kompetansen er vesentlig svekket. Det er gjennomgående for situasjonen i helsemyndighetene, fra topp til bunn, er tynnslitt. Dette har handlet om å spare penger, sier Fylkesnes til Dagbladet.

Varsler kamp

Medlemmer fra Ap, Sp og SV i helsekomiteen var kritisk til kuttene allerede i 2017.

«Disse medlemmer mener de foreslåtte kuttene i Folkehelseinstituttet svekker viktig kunnskap og kompetanse. Disse medlemmer mener Folkehelseinstituttet må sikres tilstrekkelige og forutsigbare rammer til å belyse årsakene til sykdom og sikre kunnskap om tiltak som er forebyggende», står det i budsjettinnstillingen fra komiteen i 2017.

Arbeiderpartiet varsler at de vil komme tilbake til dette når krisa i Norge er under kontroll.

- Når ting kommer over i en mer håndterlig fase, må vi ha en grundig evaluering. Vi skal ikke legge skjul på at vi har vært kritiske til rammene FHI har fått til å utføre sitt oppdrag. Dette kommer vi tungt tilbake til når vi etterhvert står i en annen fase av krisa, sier Ingvild Kjerkol (Ap) til Dagbladet.

Avviser kritikk

Bent Høie forteller Dagbladet at FHI-kuttene ikke har svekket smittevernberedskapen.

- Vi mener ikke det. Det handler ikke om våre vurderinger av FHIs operative evner. Vi har sentralisert helseforvaltningen med å slå sammen en del funksjoner, som de ulike direktoratene deler på. Hvis man mener regjeringen kutter mye her, så kan man lese opposisjonens budsjettforslag, og da ville situasjonen ha vært dramatisk annerledes.

- Opposisjonen var jo kritisk til kuttene i forslaget til statsbudsjett for 2018?

- Store deler av opposisjonen kuttet mer i det såkalte helsebyråkratiet. Vi mener at måten vi har organisert dette på har ført til et fortsatt effektivt FHI, sier helseministeren.

Hele Norges coronakart