Kuttet uføretrygd til varetektsfanger. - Farlig for rettssikkerheten

Forsvarer reagerer.

ARBEIDSMINISTER: Robert Eriksson (Frp). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ARBEIDSMINISTER: Robert Eriksson (Frp). Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år innførte Regjeringen en regelendring som gjør at personer som sitter i varetekt i Norge ikke lenger har krav på uføretryd utover den første perioden de sitter. Det mener den erfarne advokaten Arne Seland er farlig for rettssikkerheten.

- Tidligere fikk en beholde uføretrygden så lenge en satt i varetekt. Hvis en eventuelt gikk over på dom, mistet en uførepensjonen. Det var en fornuftig ordning. Når du sitter i varetekt er du ikke dømt, og du er å anse som uskyldig, sier Seland til Dagbladet. 

- Mister leilighet Han forsvarer en mann som sitter varetektsfengslet i Bergen, og som nå står i fare for å miste boligen, fordi han ikke har mulighet til å betale etter at uføretrygden ble kuttet.

- Min klient har nå sittet to måneder i varetekt og han mister uførepensjonen. Det betyr at han ikke har noen mulighet til å betale lån, avdrag og andre utgifter på leiligheten. Leiligheten har han eid i ti år og er hans trygghet og det som gir han noe stabilitet. Det er de aller færreste som sitter i varetekt som har en stor buffer å tære på, sier advokaten. 

- En som blir pågrepet og plassert i varetekt får heller ikke noe tid til å ordne opp. Det er lettere når en skal inn og sone dom, da kan man for eksempel leie ut, sier Seland.

Uføretrygden stanses nå fra den andre måneden etter innsettelsesmåneden. Personer som soner kortere tid vil dermed beholde uføretrygden sin under soningen.

- Det er faktisk en del som sitter over to måneder i varetekt, og som senere frifinnes, sier Seland.

- Varetekt er en stor belastning i seg selv. Hvis man i tillegg mister alt man eier mens man utholder varetekten, er rettssikkerheten virkelig i fare. Konsekvensene vil også bli store for samfunnet. Er vi tjent med at personer kommer ut av varetekt og har mistet alt de eide? Hvordan skal en da få til en rehabilitering?

- Likhet Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson sier regelendringen er et utslag av det han kaller likhetsprinsippet.

- Om du sitter i varetekt eller soner en straff, så får du dekket kost og losji av staten. Hvis du har lønnsinntekt og havner i varetekt, mister du lønn. Da mener vi det er naturlig at det samme skjer hvis du har uføretrygd, sier Eriksson til Dagbladet.

Han sier det vil være underlig med «dobbelt forsørgelse».

- Jeg klarer heller ikke å se mange gode argumenter for en som er mistenkt for kriminalitet skal behandles særskilt fordi han har uføretrygd, sier Eriksson.

ADVOKAT: Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ADVOKAT: Arne Seland. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Uføretrygdede som har forsørgeransvar får ikke kuttet trygden hvis de havner i varetekt.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram