Kuvending fra Rajoy

Statsminister Mariano Rajoy går med på å forklare seg for de folkevalgte i Spania om de grove anklagene mot ham og regjeringspartiet om svarte penger.

GIR ETTER:  Spanias statsminister, Mariano Rajoy, måtte snu og godta å forklare seg i parlamentet. Det kunngjorde han overraskende under denne pressekonferansen med Romanias statsminister, Victor Ponta (utenfor bildet) i Moncloa-palasset i Madrid. Foto:  EPA / Scanpix / BALLESTEROS
GIR ETTER: Spanias statsminister, Mariano Rajoy, måtte snu og godta å forklare seg i parlamentet. Det kunngjorde han overraskende under denne pressekonferansen med Romanias statsminister, Victor Ponta (utenfor bildet) i Moncloa-palasset i Madrid. Foto: EPA / Scanpix / BALLESTEROSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I månedsvis har Spanias statsminister vært helt taus om de mistankene og anklagene som har kommet fram om ulovlige pengegaver fra næringslivet til det regjerende Folkepartiet (PP), om dobbel bokføring i partiet, om svarte penger utbetalt til partiledelsen som såkalt «overlønn» og om tildeling av offentlige oppdrag mot pengegaver til partiet. Partiets tidligere og mangeårige kasserer, Luis Bárcenas, sitter nå fengslet og har i avhør kommet med grove anklager mot partiledelsen, først og fremst statsminister Mariano Rajoy og generalsekretær María Dolores de Cospedal.

Nå har statsminister Rajoy gjort kuvending, for å stanse tapet av tillit til ham og til partiet. Og han gjør det også for å unngå et mistillitsforslag fra Sosialistpartiet (PSOE), som partiet har truet med dersom han ikke vil møte i Kongressen og forklare seg. Han har samtidig vært utsatt for press innenfra partiet, hvor en del av høvdingene ikke bare frykter for valget til Europa-parlamentet i 2014, men også kommunevalget i 2015.

Rajoy sier han er klar over «den tvilen som mange borgere legitimt føler».

- Jeg har sagt at jeg skal møte i parlamentet for å gi alle forklaringer, der skal jeg gi min versjon, som jeg også tror er nødvendig, det er stedet der jeg bør gjøre det, sier Rajoy nå.

Det er stikk motsatt av hva han har gjort tidligere. Men fremdeles nevner han aldri navnet Luis Bárcenas. Bárcenas etterforskes for skattesvindel, hvitvasking av penger og korrupsjon. Han hadde skjult nesten 48 millioner euro i Sveits. Også etter at dette var avslørt sendte Rajoy oppmuntrende tekstmeldinger til ham.

Med kuvendinga fra Rajoy har plutselig de andre i partiet frie hender til å ta til motmæle mot Bárcenas. Men uttalelsene deres er samtidig avslørende.

- Statsministeren vil møte i Kongressen for å roe ned det klimaet av sosial alarm som enkelte ønsker å skape. De løgnaktige uttalelsene fra Bárcenas kan ikke prege det politiske livet og skal ikke lamme det, uttalte generalsekretær Cospedal.

Hun snakker om «sosial alarm», om å «prege» og å «lamme» det politiske livet. Rajoy har i månedsvis latt som ingenting. Plutselig er det alvor. Og hun går ikke av veien for å navngi Bárcenas.

Flere har omtalt Rajoy som en statsminister som er utsatt for politisk utpressing fra fengselet, noe Rajoy naturlig nok ikke vil høre tale om. Nå snakker Cospedal om dette - og avviser det.

- Utpressing er bare mulig når det mellom utpresseren og den utpressede finnes noe å skjule, og her er det ingenting å skjule. På meg virker det utrolig at noen som kaller seg politiske ledere eller redaktører er i stand til å stille å stille spørsmålstegn ved den politiske stabiliteten i vårt land på grunn av ordene fra en mulig lovbryter, uttalte hun.

Det er nettopp dette — om det finnes noe å skjule — som statsminister Rajoy ikke har vært villig til å bidra til å avklare før nå. Endelig avklaring blir det opp til domstolene å foreta.

Rajoy vil komme til et ekstraordinært møte i Kongressen innen torsdag i neste uke. Fredag finner det siste regjeringsmøtet før sommerferien sted. Så drar han hjem til Galicia på ferie. Vanligvis har Rajoy hatt en pressekonferanse før sommerferien, også da PP satt i opposisjon, men denne er avlyst i år, ifølge avisa El País.

Det var ikke helt sånn Rajoy hadde tenkt å dra på ferie. Han trodde Bárcenas-affæren skulle gli over etterhvert, bare han var tålmodig nok. Og før ferien kommer det nye tall for antall arbeidsledige, som antas å vise merkbar nedgang. Det ville være de beste økonomiske nyhetene i Rajoys tid som statsminister. Og med bedring i økonomien regnet han med oppgang for PP på meningsmålingene. Sånn har det ikke gått, for alt Rajoy har sagt og gjort de siste månedene har druknet i bølgene fra Bárcenas-affæren.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.