Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kuwaitisk quisling fra Senja dødsdømt igjen

En domstol i Kuwait bekreftet i dag, onsdag, dødsdommen mot Alaa Hussein Ali, som ledet den kortvarige quisling-regjeringen under Iraks okkupasjon i 1990. Hussain bodde på Senja i Norge fra august 1998 til han frivillig dro hjem i januar for å reinvaske seg. Kona, som er iraker, bor ennå i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alaa Hussein begikk landssvik og bør henges, lød kjennelsen fra domstolen. Den dømte kan anke dommen. I 1993 ble han dømt til døden in absentia. Han og familien hadde flyktet til Irak og derfra til Tyrkia før de fikk opphold som flyktninger i Norge gjennom FNs Høykommisær for Flyktninger. Ved å reise hjem til Kuwait hadde han krav på ny retssak.

Alaa Hussein al-Gber sto i retten i brun fengselsdrakt. Da dommer Nayef Mutairat hadde lest kjennelsen førte vaktene ham så raskt ut av retten at han ikke fikk tid til å reagere.

Den høye, tynne mannen fortalte retten, flere ganger gråtende, at irakerne ville ha drept ham hvis han hadde nektet å påta seg vervet som statsminister i Kuwaits «midlertidige regjering». Høyere irakiske offiserer valgte ham ut blant hundrevis av kuwaitere som de tok til fange den første dagen av invasjonen. Andre regjeringsmedlemmer fant de også blant krigsfangene.

Men denne quisling-regjeringen ble oppløst etter mindre enn ei uke, da Irak annekterte Kuwait som «Iraks nittende provins», angivelig etter instendig oppfordring fra «statsminister» Alaa Hussein. Han utøvde aldri noen makt som regjeringssjef. Hele opplegget var et politisk fikenblad som Saddam Hussein skjulte seg bak. Saddam fikk på denne måten en kuwaitisk motpart å avtale «gjenforening» med.

De andre regjeringsmedlemmene ba Iraks president, Saddam Hussein, om å få dra tilbake til Kuwait etter at vestlige styrker hadde frigjort landet. Saddam lot dem dra. De ble alle frikjent for strafferettslig ansvar i Kuwait etterpå.

Men Alaa Hussein dro ikke hjem igjen. Hans kone, som nå bor i Norge, er iraker. Hussein fortalte retten at han i Irak fikk beskjed om at han ville bli skutt, dersom han forsøkte å dra. Men ingen av hans tidligere statsråder støttet denne påstanden i retten.

Husseins forsvarer, Khaled al-Abdul Jalil, sa i retten at tiltalte var offer for «uhell og dårlig dømmekraft». Hussein «kan være en feiging», sa forsvareren også, men han fortjener ikke å bli hengt for det.

DØDSDOM: Alaa Hussein Ali.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling