Kuwaits «Quisling» slapp dødsstraffen

TROMSØ (Dagbladet): Klokka 08.15 i går satt kona til Alaa Hussein på flyktningkontoret i Finnsnes i Troms og fikk mannens dødsdom overført på telefon fra rettssalen i Kuwait. Kort etter kom kontrabeskjeden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dødsdommen var omgjort til livsvarig fengsel. Alaa Hussein ble innsatt som statsminister i Kuwait under Iraks okkupasjon.

- Ord kan ikke beskrive fortvilelsen jeg var vitne til, sier flyktningkonsulent Heidimarie Mortensen om kvinnens reaksjoner på kontoret hennes.

Selv ønsker ikke kvinnen å la seg intervjue eller avbilde, av frykt for konsekvensene.

Dødsdom

Kvinnens mann, Alaa Hussein, ble i går morges dømt til døden - for femte gang. Trodde alle. Inkludert kona på Finnsnes, som sto i telefonkontakt med Alaa Husseins bror i rettslokalet.

Mens Alaa ble ført bort av 20 tungt bevæpnede militærvoktere, måtte Kuwaits høyesterettsjustitiarius, Abdullah al-Issa, gå ut og forklare advokater og journalister at han vitterlig hadde omgjort dødsdommen til livsvarig fengsel.

Telefonkontakt

Seinere i går fikk Alaa Hussein ringe til sin kone i Norge. Han snakket også med flyktningkonsulent Mortensen.

Overfor begge gjentok han det han hadde sagt til journalister i rettssalen om morgenen:

- Jeg vil at mine fire barn skal reise så raskt som mulig til Norge og bo der sammen med min kone.

- Hva sa han mer på telefon fra Kuwait?

- Han sa at dersom han noen gang skulle bli benådet av emiren i Kuwait, ønsker han å reise til Norge og bosette seg i Lenvik kommune. Det var en sterk opplevelse å snakke med ham igjen, forteller Mortensen.

Flyktning

Alaa Hussein kom til Norge 13. august 1998 som flyktning med sin kone og fire barn. Familien flyttet inn i en flyktningbolig på Silsand like ved Finnsnes i Troms. Der ble de boende i halvannet år.

Ingen visste at Norge huset en mann som - in absentia - var dømt til døden som høyforræder i hjemlandet Kuwait.

Alaa framsto som en lavmælt og hyggelig mann. Han fikk flere venner i Lenvik kommune, og hjalp andre flyktninger med å finne seg til rette.

Landsforræder

Alaa Hussein var reserveløytnant i den kuwaitiske hæren da Irak invaderte landet i august 1990. Han var gift med en irakisk kvinne og hadde studert i Irak. Okkupasjonsmakta Irak forfremmet ham til oberst og innsatte ham som statsminister i Kuwait. Han skal ha ledet regjeringen i ei uke. Under tvang og trusler om tortur og vold mot familien, ifølge ham selv.

Etter krigen flyktet Alaa Hussein til Irak med kone og sine fire barn. I 1993 ble Hussein dømt til døden in absentia i Kuwait. I 1998 flyktet Hussein og familien fra Irak.

Via Tyrkia havnet de i Norge 13. august samme år - på Silsand i Troms.

14. januar i fjor dro Alaa Hussein tilbake til Kuwait i den tro at han ville bli renvasket for forræderianklagene. Kona ble igjen i Norge. Hussein og de fire barna ble arrestert umiddelbart.

Vil tilbake

I går ble dødsdommen omgjort, men Hussein selv har sagt at livstidsfengsel er verre enn døden. Hans håp nå er at emiren av Kuwait skal benåde ham. Men verken Husseins kone, som nå har ventet på Silsand og Finnsnes i over to og et halvt år, eller flyktningkonsulent Mortensen er optimister:

- Vi vil gjøre alt vi kan for å få ham tilbake hit til Lenvik kommune.

<B>LIVSTID:</B> Alaa Hussein ble innsatt som statsminister i Kuwait under Iraks okkupasjon av landet. Hussein bodde i to og et halvt år som flyktning i Norge.