Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kvadratmeterprisen på OBOS-leiligheter i Oslo er nå 27,1 prosent høyere enn i fjor

- Flyttekarusellen virker ikke.

PRISVEKST: OBOS opplyser i dag at prisene på brukte OBOS-leiligheter i Oslo har steget med 27,1 prosent siden november i fjor. 
PRISVEKST: OBOS opplyser i dag at prisene på brukte OBOS-leiligheter i Oslo har steget med 27,1 prosent siden november i fjor.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området var i november i år 27,1 prosent høyere enn i november i fjor, opplyser OBOS i dag.

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS sier til Dagbladet at det han bekjent aldri tidligere har vært en lignende prisvekst i Norge i løpet av ett år.

- Ingen god trend

Fra oktober til november i 2016 steg prisene på brukte OBOS-boliger med 1,8 prosent, og i november var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området 62 119 kroner.Hittil i år har prisene for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området steget med 26,6 prosent.

Årsaken til den enorme prisøkningen er enkel, mener konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

- Det er for mange som ønsker å kjøper og for få selgere. Flyttekarusellen virker ikke, sier Siraj til Dagbladet.

Og utviklingen er bekymringsverdig, mener OBOS-sjefen.

- Det er få av oss som klarer å henge med på en sånn eksplosiv prisvekst. Terskelen for å komme inn på boligmarkedet blir bare høyere, og nåløyet trangere. Dette er ingen god trend, sier han.

- Bare én løsning

Et drømmescenario hadde vært det Siraj omtaler som en normal prisvekst.

- Hva ligger den på?

- På rundt tre prosent. Det ville vært tilstrekkelig til å holde nybyggingen i gang, samtidig som det følger normal lønns- og prisvekst i samfunnet.

Den eneste løsningen på situasjonen er, ifølge ham, å bygge flere boliger i Oslo og andre byer med kraftig prisvekst.

- Er det ikke nok varer i butikken, må man skaffe flere, sier han.

- Det haster med å få gjort kraftfulle grep for å øke boligbyggingen. Boligvekstutvalget i Oslo har levert flere konkrete forslag som kan implementeres umiddelbart og som på sikt vil kunne dempe prisveksten, fortsetter konsernsjefen.

Resten av landet

For landet sett under ett var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger 54 702 kroner i november. Dette er 1,7 prosent høyere enn i oktober, og 23,1 prosent høyere enn i november 2015.

I november 2016 ble det foretatt 734 eierskifter tilknyttet OBOS, mot 689 i oktober 2016 og 690 boliger i november 2015.

På mandag legger Eiendom Norge fram sin boligprisstatistikk for november 2016.

- Boligmarkedet har utviklet sterkere i 2016 enn noen spådde. Derfor blir det spennende å se hvordan boligmarkedet utviklet seg i november, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!