Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kværner-arbeiderne oppgitt

Dukknakket og oppgitt hastet arbeiderne ut av porten ved Kværner Rosenberg i Stavanger torsdag ettermiddag. De ansatte er lei eiernes spill om deres arbeidsplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne mannen vil overta Kværner

- Kanskje har jeg jobb om en uke, kanskje ikke. Jeg vet ikke. Klart vi er bekymret, sier Halili Tini oppgitt til NTB. Han har jobbet fire år ved Kværner Rosenberg i Stavanger. Denne høsten har bølget fra krise til jubel flere ganger. En uke før advent- og førjulsstemningen tar resten av Norge, orker arbeiderne ikke la krisestemningen ta overhånd.

- Jeg orker ikke mer krisestemning. Jeg må bare regne med at jeg har lønn i desember til å betale julegaver i år også, sier trebarnspappaen Benny Leiros.

Taperne

I disse dager avgjøres kontrakter for bygging av Kristin-plattformen og flere vedlikeholdskontrakter. Kværner er med i kampen om kontraktene. Men dersom utbyggerne blir usikre på Kværners framtid, kan kontraktene glippe. Klubbformann Einar Risa mener Kjell Inge Røkkes siste utspill kan føre til stor usikkerhet. I så fall ser det mørkt ut for Kværner uansett.

- De som taper mest på en Kværner-konkurs er de ansatte, ikke storaksjonærene som Røkke eller Yukos, sier Risa. Flere ganger har pressefolk stått utenfor portene ved det tradisjonsrike verftet denne høsten for å få arbeidernes kommentarer på krise og kriseløsninger. Torsdag møtte pressefolkene stort sett bøyde hoder og hoderisting. Arbeiderne vil ikke mer. De prøver å gjøre det de kan for å redde arbeidsplassene sine. De jobber.

Bitter

Ansatte i Kværners bedrifter i Norge har garantert for 25 millioner som er en del av forslaget som legges fram på generalforsamlingen neste uke. Risa påpeker at flere Kværnerbedrifter i Norge, både i Lier, Egersund, Stavanger og på Lysaker går med overskudd. Underskuddet må eierne ta skylden for.

- Dette er en uansvarlig gambling med våre arbeidsplasser, sier Risa. Det er derfor en bitter stemning på Kværner-bedriftene rundt om i landet. Klubblederen på Rosenberg vet at det ikke er snakk om noen statlig løsning, men er fremdeles irritert på de to regjeringene som har håndtert Kværner-krisen. Ikke minst fordi det ligger mye svette fra Kværner-arbeidere i de snart 600 milliardene som er fylt opp i oljefondet.

- Vi er verdens rikeste land, men oljepengene investeres i utlandet, sier Risa oppgitt.

(NTB)

Hele Norges coronakart