Kværner-belønning: 40 mill.

Mens Kværner-aksjonærene har sett milliardene renne ut av lommene sine, har Erik Tønseth i løpet av i år og i fjor fått ut over 40 millioner kroner fra Kværner. Men for å tjene på aksjene sine, må Tønseth stole på at etterfølger Kjell Almskog gjør en bedre jobb i Kværner enn han selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som konsernsjef i Kværner hadde Erik Tønseth en av de høyeste lønningene i norsk næringsliv: I fjor tok han ut 8,2 millioner kroner i lønn og godtgjørelser. Lønna i år har ligget på samme nivå, og han har dermed fått ut nærmere sju millioner kroner hittil i år.

I fjor sommer solgte Tønseth 30 000 Kværner-aksjer og fikk da en gevinst på rundt 5,5 millioner kroner. Legg til fallskjermen på tre årslønner som gir nærmere 20 millioner kroner rett i lomma, og summen blir drøye 40

millioner kroner

Rykter

Da Kværner nådde kurstoppen i midten av august i fjor, var den samlede verdien av Kværner-aksjene på drøyt 20 milliarder kroner. Da kursen nådde sitt bunnivå for to uker siden, var verdien bare litt over tre milliarder kroner.

En aksjonær som kjøpte Kværner-aksjer for ti millioner kroner på toppen i august ifjor, ville dermed ha sett 8,5 millioner kroner fordufte på det fatale kursraset i Kværner fram til slutten av september, da de samme aksjene ikke var verdt stort mer enn 1,5 millioner kroner.

Men så begynte ryktene å gå om at Tønseth var på vei ut, og kursen begynte å stige igjen. Tirsdag toppet ryktene seg, og kursen steg med over 15 prosent, til 206 kroner. Det betyr at markedet verdsatte Tønseths avgang til godt over en halv milliard kroner.

Kursen svingte voldsomt opp like etter at Tønseths avgang ble offentliggjort i går, men falt igjen, og endte bare to kroner over tirsdagens kurs. Dermed blir det opp til Tønseths etterfølger å overbevise markedet om at han

kan gjøre en bedre jobb for å få kursen oppover.

Tapt selv

Det vil absolutt være i Tønseths interesse. Gjennom sine en gang så lukrative opsjonsavtaler, ble Tønseth en av Kværners største private aksjonærer. Han eier nå oppunder 190 000 aksjer i Kværner.

I august i fjor var aksjene han har i dag en verdi på 90 millioner kroner. I går var de verdt litt over 20 millioner kroner. Tønseth har selv betalt anslagsvis 225 kroner i gjennomsnitt for aksjene sine, dermed må kursen i Kværner mer enn doble seg før Tønseth kan tjene penger på dem.

Men i motsetning til de fleste andre aksjonærer i Kværner, kan ikke Tønseth klandre andre for kursraset, ettersom det er han selv som har sittet med ansvaret.

Og med en fallskjerm på 20 millioner kroner, kan det hende at det ikke er tvingende nødvendig for ham å selge unna aksjene før han kan gjør gode penger på dem.

<B>FALLSKJERM:</B> Tidligere konsernsjef i Kværner tok ut 40 mill. kroner i fjor og i år.