Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kværner fortsetter pengejakten

Yukos Oil betaler 400 millioner kroner til Kværner som forskudd på salget av to Kværner-selskaper. Likevel jobber Kværner på spreng med å skaffe ytterligere 250 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Røkkes ansvar

Beslutningen om å framskynde betalingen av de 400 millionene ble gjort etter at Kværner onsdag meldte at mangel på kontanter gjorde selskapets situasjon kritisk. Tidligere denne uken gikk Yukos inn med 440 millioner kroner som betaling for de to Kværner-selskapene Kværner Process Technology og Kværner Hydrocarbons.

Dette er tredje gangen Yukos redder Kværner fra konkurs i løpet av de tre siste ukene. Situasjonen for Kværner er fortsatt kritisk, men fremdeles håndterlig, heter det i en børsmelding fra selskapet.

Utviklingen av driftskapitalen i Kværner er lite tilfredsstillende og likviditetsbehovet øker. Det er derfor avgjørende at en løsning på den finansielle situasjonen for selskapet kommer på plass så raskt som mulig, går det fram av meldingen.

- Vi har nå et udekket likviditetsbehov på 250 millioner kroner. Det vil vi jobbe med gjennom helgen. Men likviditeten er et mye mindre problem nå som de 400 millionene fra Yukos er på plass, sier informasjonsdirektør Trond Andresen i Kværner til NTB.

Usikkerhet

Den kritiske likviditetssituasjonen er oppstått som følge av den usikkerheten som er skapt rundt Kværner de siste dagene. Informasjonssjef Marit Ytreeide i Kværner sier til NTB at det er Kjell Inge Røkkes og Aker Maritimes utspill som har skapt usikkerheten som gjør at bankene nøler med å gi kortsiktig kreditt.

Yukos har hele tiden understreket at enhver løsning på krisen i Kværner må ta hensyn Aker Maritimes interesser som aksjonær.

- Vi registrerer med interesse Aker Maritimes skisse til en industriell løsning for Kværner, heter det i børsmeldingen. Men samtidig understreker Kværner-meldingen at generalforsamlingen i Kværner må ta stilling til Yukos' finansielle redningsplan for Kværner, før man kan vurdere andre planer, dvs. Røkkes nye plan.

Generalforsamlingen

Blir ikke Yukos plan for å ordne Kværners finanser vedtatt på generalforsamlingen, vil det oppstå en akutt likviditetskrise som andre sentrale aktører vil ha et ansvar for å løse, dersom Kværner ikke skal gå konkurs, heter det i meldingen.

Det blir ikke angitt hvilke andre sentrale aktører det er snakk om, men det er ikke vanskelig å innse at Aker Maritime er den sentrale aktøren i denne sammenhengen.

Yukos Oils norske representant, ProCorp, og Kværner arbeider videre med den redningsplanen som partene ble enig om i slutten av oktober.

- Vår løsning har bred støtte blant øvrige aksjonærer, bankene, de ansatte, ledelsen og styret i Kværner, heter det i børsmeldingen.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!