Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kværner offer for Asia-syken

I 1996 gikk en endeløs rekke av norske næringslivsledere i skjørtene på Gro Harlem Brundtland. Alle skulle til Asia og tjene penger. Nå rammes selskapene av uroen i finansmarkedene. På en uke har verdien av den norske industrigiganten Kværner falt 3,5 milliarder kroner. Asia-syken sprer seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammenbruddet i den sørøstasiatiske økonomien fører nå til kraftig fall i aksjekursene også her hjemme. Verst går det ut over Kværner. De fem siste børsdagene har kursen falt mer enn 20 prosent. Konserndirektør Trond Andresen fortviler:

I Gros kjølvann


- Vi synes reaksjonen Kværner-aksjen får nå er urimelig hard.

De siste årene har de fleste større norske selskaper økt sine engasjementer i Asia betydelig. Statoil, Statkraft, Hydro, Dyno og Jotun har alle satset stort i regionen.

Etter at Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg fulgte næringslivsledere gjennom asiatiske dører for et drøyt år siden, har interessen nærmest eksplodert. Mer enn 900 norske etableringer har funnet sted i Asia; av disse er Kværner blant de tyngste investorene.

Da selskapet kjøpte britiske Trafalgar House, fikk de samtidig store eierandeler i asiatisk industri med på kjøpet. Det får selskapet svi for nå.

I takt med stupende aksje- og valutakurser i Asia har Kværner blitt sendt ned i det mørkeste dyp på Oslo Børs.

Aksjonærene har mistet troen på selskapet - og selger til det mange mener er spottpriser. I august i fjor kostet en Kværner-aksje 480 kroner. I går kunne du kjøpe den på Oslo Børs for under 300 kroner.

Nå vil Kværner slanke sine planer i Asia, sier Andresen:

Utsetter prosjekter

- Det ligger åpenbart i kortene at noen prosjekter nå blir utsatt, mens andre ikke blir realisert i det hele tatt. I dag kommer ti prosent av inntektene våre fra Asia, planen var at andelen skulle økes til førti prosent ved årtusenskiftet.

- Men det rekker vi nok ikke. Likevel er målet vårt å bli så store i Asia, vi må bare vente noe lenger enn planlagt.

Jon Vea, direktør i NHOs internasjonale avdeling, ber norske selskaper opprettholde satsingen på Asia. På sikt er det god butikk, mener han:

- Vi har engasjert oss aktivt for å få til norske etableringer i regionen og vil ikke endre strategi nå. De bedriftene som står på gjennom prøvelsene, vil merke at det på sikt er det mest fornuftige. I øyeblikket er situasjonen preget av psykologi og panikkreaksjoner, men det vil gå over, sier Vea.

- Etter to tiår med oppgang er det naturlig med et avbrekk.

Over hele Europa sank aksjekursene, tildels betydelig, i går. På Oslo Børs gikk totalindeksen, som måler verdien av selskapene på børsen, ned 4,9 prosent. De fem siste dagene har kursene i gjennomsnitt falt med 11,5 prosent - det største femdagersfallet siden oktober 1989.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!