Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kværner på randen av konkurs - igjen

1. november går konsernsjefen i Kværner, Kjell Almskog av. Kanskje er selskapet konkurs før den tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret og ledelsen i Kværner skal senest i løpet av helga finne en løsning på selskapets pengeproblemer. Hvis det ikke kan finnes en løsning, vil selskapet komme i en akutt likviditetsmangel og i en konkurssituasjon.

- Juridiske forhold kan være til hinder for at konsernet kan benytte betydelig likviditet som er bundet i datterselskaper, heter det i en børsmelding fra Kværner ved middagstider torsdag.

Det er problemer med å få ut kontanter fra datterselskaper, sammen med betingelsene for et banklån på 800 millioner kroner og for en trekkfacilitet på 500 millioner kroner, som hindrer Kværner i å løse sine likviditetsproblemer.

Juridisk jungel

Datterselskaper, som Masa-Yards i Finland, har juridiske forpliktelser til å holde tilbake penger i selskapet. Ledelsen i Masa kan få problemer med finske myndigheter dersom det blir foretatt disposisjoner som kan svekke den økonomiske stillingen til selskapet.

Masa overleverer i disse dagene et ferdig cruiseskip til Royal Caribbean Cruiseline (RCCL), med et sluttoppgjør på over en milliard kroner. Dette er penger som Kværner gjerne vil ha tak i for å dekke likviditetsmangelen i konsernet, men det skaper juridiske problemer.

- Dette er en juridisk sett veldig vanskelig situasjon, sier styreformannen i Kværner, Harald Arnkværn, til Dagens Næringsliv.

Uke med problemer

Banklånet på 800 millioner kroner fikk Kværner i september, nettopp med sikte på å løse selskapets behov for kontanter. Men i forrige uke stilte bankene bak lånet spørsmål ved om Kværner kunne trekke 170 millioner kroner av lånet på 800 millioner. Bruken av de 170 millioner kronene er knyttet til Kværners mulighet til å få penger ut av sine datterselskaper, særlig Masa. Kværner meldte forrige torsdag fra til Oslo Børs om disse problemene.

- Det forventes en avklaring på denne usikkerheten i løpet av de nærmeste dagene, lød det i Kværners melding til Børsen. Siden da er det gått ei uke uten at uklarheten er ryddet av veien.

Kværner står med andre ord ikke fritt til å bruke lånet på 800 millioner, og den såkalte trekkfaciliteten på 500 millioner kroner gitt i oktober, i hele konsernet.

- Deler av trekkfaciliteten på 500 millioner er øremerket for Masa, sier informasjonssjef Marit Ytreeide i Kværner til NTB.

Børspause og salg

Før børsmeldingen ble sendt fra Kværner torsdag, ble det innført børspause for handelen med Kværner-aksjene på Oslo Børs. Pausen varte i to timer til børsmeldingen kom.

- Styret og ledelsen arbeider intenst for å finne en løsning på komplekse juridiske problemer, heter det i meldingen fra Kværner.

Kværner-aksjen, som midt på dagen torsdag ble notert til 12,40 kroner, raste nedover mot børsslutt. Ved børsslutt ble aksjen notert til 9,50 kroner, en nedgang på om lag 28 prosent.

Kværner solgte torsdag en divisjon i Kværner Pulp og Paper som ligger i Tranby i Lier i Buskerud fylke. Salgssummen var på rundt 50 millioner kroner.

Det tyske selskapet Voith Paper Holding overtar de 30 arbeidsplassene i Kværner-divisjonen som driver med returfiber og avvanning.

- Voith Paper Holding har gitt uttrykk for at de har til hensikt å opprettholde arbeidsplassene i Norge, sier Marit Ytreeide.

  • Divisjonen er en av verdens ledende leverandører av spesialutstyr for produksjon av papirmasse.

    (NTB)

FALITT:Konsernsjef Kjell Almskog går av om ei uke. Innen den tid kan Kværner være konkurs.
Hele Norges coronakart