Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kværner reddet - igjen

Harald Arnkværn og resten av Kværner-ledelsen kan puste ut: Både innehaverne av obligasjoner og sertifikater sier ja til å fryse lånene. Nok en gang har Kværner unngått skfiteretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan slå Kværner konk

Ber til høyere pengemakter

For n'te gang har Kværner sluppet unna konkurs i tolvte time: Obligasjons- og sertifikatinnehavere som har gitt Kværner lån, har stemt for å fryse lånene til selskapet slik at Siem & co kan drive videre.

Långiverne samlet seg i tredje etasje på Hotel Continental. Bak møteinnkallelsen sto den nøytrale tredjeparten Norsk Tillitsmann. Personene og bedriftene som møtte opp, står bak til sammen åtte lån, og kunne i verste fall slå Kværner konkurs i dag. En forutsetning for at alt skulle gå Kværners vei, var at to tredjedeler av långiverne ble enige om å vise velvilje overfor pengeløse Kværner for at renta skal bli stoppet.

Både Kværner og oljegiganten Yukos møtte opp for å overtale innehaverne av lånene til å gå med på å fire på kravene.

Kritiserte bankene

Yukos-representanten Bernt Stilluf Karlsen brukte både gulrot og pisk da han skulle overtale Kværners kreditorer til å gi avkall på rentepenger. Han kritiserte bankene for ikke å ha fulgt opp redningsplanen som Yukos har lagt for Kværner og mente at de ikke har forstått hvor alvorlig situasjonen faktisk er. Bankene brukte blant annet lang tid på å avgjøre at penger som kommer inn til Kværner for salg av datterselskaper, skal gå til videre drift av selskapet i stedet for rett i bankenes lomme som betaling på gjeld. Bankene drøyde til fredag kveld etter kontortid før de gikk med på kravet.

Kværner måtte også vente forgjeves på et lån som bankene hadde innvilget. Det førte til at selskapet knapt har hatt penger fra dag til dag.

Derfor la Stilluf Karlsen ekstra press på de fremmøtte långiverne på Continental for å få dem til å yte sitt. Han mente at det eneste alternativet til å stoppe renta, er at Kværner blir slått konkurs. I så fall kan långiverne, som er både banker, fond og privatpersoner, regne med å få tilbake knappe 5-20 prosent av pengene sine.

- I beste fall 20 prosent, sa Stilluf Karlsen til forsamlingen før avstemningsrunden tok til.

Norsk Tillitsmann mente på forhånd at dét var et vel optimistisk scenario: De regnet ikke med at långiverne får tilbake mer enn rundt ti prosent ved en eventuell konkurs.

Stilluf Karlsen understreket at det ikke finnes andre alternativer enn ettergivelse av lån for å få Kværner til å gå videre. Men han prøvde også å lokke med bedre fremtidsutsikter for långiverne og sammenliknet situasjonen med krisen i Kongsberg Våpenfabrikk.

- Det var noe som var ødeleggende, men som også la grunnlag for noe nytt som var meget suksessfullt, sa han.

Sier ja

Norsk Tillitsmann snakket med de åtte långiverne hver for seg. Resultatet var positivt for Kværner: Både obligasjonslånene og sertifikatlånene blir gjort rentefrie i en viss periode.

Lettelse i Kværner

- Dette er et viktig skritt på veien. Vi er glade for at det gikk som det gikk, sier Kværners informasjonssjef Marit Ytreeide.

- Vi ser ikke at det finnes noen alternativer.

Men rundt neste sving truer fremdeles konkursspøkelset: I slutten av neste uke er det generalforsamling. Der skal aksjonærene ta stilling til om redningsplanen fra Yukos skal godkjennes.

- Nå er innkallingene sendt ut, og vi har sett på lokalene. Vi skal også ha klart et foreløpig prospekt.

Kjell Inge Røkke og Aker Maritime er mot planen som den russiske oljegiganten har presentert og ventes derfor å stemme mot løsningen.

- Har dere kontakt med de store aksjonærene?

- Ja.

- Hvordan er tonen?

- Grei nok. Jeg tror ikke at jeg skal si noe mer om det, sier Ytreeide.

KRITISK: Yukos-rådgiver Bernt Stilluf Karlsen hadde ikke mye pent å si om bankenes håndtering av Kværners situasjon.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart