Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kværner reddet - igjen

Styret i Kværner ble ikke enig med Kjell Inge Røkke i natt. Men nå har ledelsen sikret selskapet de 250 millionene det trenger for å unngå konkurs før generalforsamlingen torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bitter personstrid kan velte Kværner

- Bare Røkke tjener på konkurs

Kamp for å unngå konkurs

Konkursen utsatt til torsdag

Kværners styre klarte i morgentimene å skaffe nok penger til å drive konsernet fram til generalforsamlingen torsdag.

- Det ser i alle fall slik ut, sa informasjonssjef Marit Ytreeide til NTB i dag morges.

Kjell Inge Røkke og Aker Maritime skal ifølge Ytreeide ikke ha bidratt til denne løsningen.

Ifølge DN.no består den midlertidige finansieringsløsningen av lån fra noen av Kværners viktigste banker, særlig DnB, og forskuddsbetaling fra kunder.

Kværnerstyret har i hele natt kjempet for å holde selskapets hode over vannet. Med faks og e-post hadde det bedt kreditorer om nåde og kunder om forskudd, etter at det tidligere på natten ble klart at Kjell Inge Røkke og Aker Maritimes plan ikke var spiselig.

Det betyr at Kværners styre kommer til å legge fram sin opprinnelige redningsplan på generalforsamlingen torsdag - den planen som i stor grad avhenger av det russiske oljeselskapet Yukos Oil.

Det betyr også at Kværners største aksjonær, Kjell Inge Røkke, etter all sannsynlighet kommer til å stemme mot denne planen. Marit Ytreeide bekrefter at det ikke er planlagt flere møter mellom Kværners styre og Kjell Inge Røkke.

Klarte det igjen

Styret i Kværner forhandlet med Kjell Inge Røkke i går og utover natten, men like før klokken 02 var det slutt. Partene ble ikke enige.

Informasjonsdirektør i Aker Maritime Geir Arne Drangeid ville ikke kommentere møtet, men sa til NTB at «vi tar dette helt med ro».

Det gjorde derimot ikke Kværners styre, som måtte gå rett fra Røkke til en ny forhandlingsrunde med sine kreditorer og med nest største aksjonær, russiske Yukos Oil. Faks og e-post ble tatt i bruk mens timene gikk og konkursen nærmet seg.

Dette var fjerde gang på få uker at industrikonsernet med mer enn 35.000 ansatte sto på randen av konkurs. Det var også fjerde gang at Kværner ble reddet i siste liten.

Fastlåst

Kjell Inge Røkke ga i går Kværner-styret et ultimatum. Han har lagt fram en plan for å redde konsernet som blant annet innebærer at Kværner fusjonerer med Røkkes selskap Aker Maritime. For dette vil milliardæren fra Molde ha kontroll over det fusjonerte selskapet.

Men dette er uspiselig for andre Kværner-aksjonærer og for kreditorene.

- Kværner er avhengig av at bytteforholdet (verdien av selskapenes aksjer) kan fastsettes av en uavhengig part, og det kan ikke skje før generalforsamlingen førstkommende torsdag, sa informasjonsdirektør Trond Andresen i Kværner til NTB i natt.

Kamp om kontroll

Kjell Inge Røkke vil ikke ha noe av den redningsplanen som Kværners styre vil legge fram på generalforsamlingen torsdag. Denne planen kan føre til at Kværners kreditorer omgjør flere milliarder av sine fordringer til aksjer.

Det vil utvanne verdien av Røkkes aksjer og redusere hans eierandel betraktelig, slik at han får mindre kontroll over selskapet

Røkke har investert flere milliarder kroner i Kværner-aksjer - aksjer som nå er verdt bare en brøkdel av det han ga for dem.

Ikke trygg

Hovedtillitsvalgt Rolf Utgård føler seg ikke trygg på at Kværner får et liv også etter torsdagens generalforsamling.

- Nå blir veldig mye opp til generalforsamlingen, sier han til NRK.

(NTB/Dagbladet.no)

RESULTATLØST: Kjell Inge Røkkes mæte med Kværner-styret endte uten håndfaste resultater.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart