Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kværner-selskap er våpenhandler

Industrigiganten Kværner sitter med store interesser i sørafrikansk våpenhandel, og datterselskapet Techno Arms forhandler om å levere våpen for 215 millioner kroner til Sierra Leone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kværner-ledelsen i London sier de ikke har rapporter om slike salgsframstøt, mens direktøren i Techno Arms sier han har håp om å få gjennomført handelen med Sierra Leone.

Techno Arms lager pumpehagler som med et håndgrep kan omgjøres til granatkastere. Pumpehaglene er utformet som moderne maskinpistoler, og kan skyte granater og påsettes bajonetter.
Administrerende direktør Ratomir Andrejevic i Techno Arms sier han hadde en kontrakt på 30 millioner dollar (215 millioner kroner) på gang med Sierra Leone i 1997. Kontrakten glapp etter det blodige kuppet i fjor, men han fortsetter forhandlingene med håp om å få solgt hele partiet. FN har etter kuppet gjennomført embargo av det borgerkrigsherjede afrikanske landet.

Det er den norske menneskerettighetsorganisasjonen NorWatch som har innhentet uttalelsene fra bedriften i Sør-Afrika. NorWatch er en gruppe i Framtiden i våre hender og har i lengre tid satt søkelyset på norsk næringslivs virksomhet i den tredje verden.

Techno Arms selger våpen til land som Uganda, Mosambik, Elfenbenskysten og De forente arabiske emiratene.

Kværneraksjer

Kværner ble våpenhandler gjennom sitt kjøp av britiske Trafalgar House i 1996. Kværner eier 49,9 prosent av det sørafrikanske Cementation som eier 70 prosent av våpenbedriften Techno Arms.

Techno Arms lager fire typer automatiske pumpehagler og maskinpistoler med innebygde lyddempere.

Konserndirektør Trond Andresen ved Kværnes hovedkontor i London sier til Dagbladet at Techno Arms er deleid av Cementation der Kværner har en «mindretallsposisjon».

Lette våpen

- Vi har ingen rapporter om forsøk på våpensalg til Sierra Leone. Det jeg vet om Techno Arms er at de lager lette våpen. Kværner har heller ikke noe ønske om å drive i våpenbransjen. Vår strategi er å selge unna alle bedrifter som ikke ligger innnefor konsernets kjerneområde, og våpen er ikke et et område for Kværner, sier han.

- Hvorfor er det ikke solgt unna?
- Vi har hatt et program for å selge unna verdier for 10 milliarder kroner på to år. Anslaget er oppjustert til 16 milliarder. Vi har ikke helt tidfestet salget av alle virksomheterne vi skal kvitte oss med, men i løpet av ett til to år vil også denne våpenproduksjonen være solgt ut, sier Andresen.

Folketrygdfondet

Folketrygdfondet er en stor aksjonær i Kværner med 6 prosent av aksjekapitalen, men administrerende direktør Tore Lindholt sier til Dagbladet at spørsmålet om våpensalg ikke er en sak for fondet.

- Spørsmålet om de driver ulovlig våpensalg er en sak for politiske myndigheter, ikke for folketrygdfondet, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!