Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Kværner skal bestå

I dag møtte Yukos-sjef Mikhail B. Khodorkovskij styreformann i Kværner, Harald Arnkværn. Khodorkovskij ga klare signaler om at Kværner bør bestå som selskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Men vi drøftet ikke hvordan selskapet skal arbeide videre framover, sier Arnkværn til NTB.

Når det gjelder den forestående kapitalutvidelsen i Kværner og refinansieringen av selskapets gjeld, fikk ikke Arnkværn noen klare løfter fra Yukos-sjefen, men han fikk likevel inntrykk av at den russiske milliardæren stilte seg positiv til en emisjon.

- Vi fikk et positivt inntrykk av Yukos som aksjonær i Kværner, og hvordan de tenker som eier i selskapet, sier Arnkværn.

Bankene må med

Khodorkovskij og hans folk møtte også representanter for Den norske Bank (DnB) under besøket i Oslo onsdag. DnB er kanskje Kværners viktigste bankforbindelse. Etter møtet sa informasjonssjefen i Yukos, nordmannen Hugo Erikssen, at både bankene og de store eierne i Kværner ikke er interessert i en konkurs. Det vil være den mest ugunstige løsningen på pengeknipen som selskapet er inne i, påpekte Eriksen.

Yukos-sjefen ga i intervjuer onsdag klare signaler om at kreditorene (bankene) bør stille opp for å få i stand en løsning. Det har lenge vært klart at styret i Kværner jobber med en løsning der en refinansiering av bankgjelden og en emisjon forutsetter hverandre.

- Vi jobber med en refinansiering som går ut på at bankgjelden gjøres om til en treåring trekkfacilitet, sier Arnkværn til NTB.

<7b> Khodorkovskij begynte onsdagens hektiske møteaktiviteter hos nyslått næringsminister Ansgar Gabrielsen (H). Statsråden fant møtet interessant, men utelukket noen statlig redningsaksjon for Kværner.

Restrukturering


Dersom Kværner hadde vært et russisk selskap og i hans eie, sier Khodorkovskij at han ville ha foretatt en omfattende restrukturering av selskapet. Han ville ha satset på og samlet seg om de forretningsområdene der Kværner har størst ressurser og potensial, påpekte han i intervjuer onsdag.

Arnkværn bekrefter at Khodorkovskij krever en fornuftig forretningsplan for Kværner. En slik plan er under utarbeidelse i styret og skal legges fram i forbindelse med den planlagte emisjonen. Det vil skje, ikke på den første, men på den andre ekstraordinære generalforsamlingen i Kværner i november, opplyser Arnkværn.

Solgt for 885 millioner


Yukos-sjefens uttalelser om en restrukturering av Kværner kan kanskje tolkes å være på linje med det som har vært Kværners uttalte forretningsplan til nå, å omorganisere selskapet i kjerneområder og selge unna virksomhet utenfor kjerneområdene. Men for å sikre tilgang på likvider har Kværner begynt å selge virksomheter innen de to definerte kjerneområdene, olje og gass og ingeniør- og konstruksjonsarbeider (E&C).

Styret i Kværner godkjente onsdag prinsippavtalen om å selge Kværner Hydrocarbons og Kværner Process Technology til Yukos Oil for 885 millioner kroner (100 millioner dollar).

Overfor NRK antyder Khodorkovskij at den forestående restruktureringen av Kværner kan komme til å by på overraskelser for de ansatte. Yukos har så langt ikke vist interesse for å møte tillitsmennene i Kværner.

Røkke


Khodorkovskij har i løpet av kort tid seilt opp til å bli Kværners desidert største aksjonær med 22 prosent av aksjene, mot Aker Maritimes 17,8 prosent.

Khodorkovskij og Aker-eier Kjell Inge Røkke traff hverandre allerede tirsdag kveld. Røkke har, inntil russernes inntog, ligget i «krig» med Kværner-styret.

Etter møtet med Røkke sier Hugo Eriksen at Røkke vil innta en mer tilbakeholden rolle fremover. Røkke vil sitte i « baksetet» og avvente situasjonen, forklarte Eriksen til pressen onsdag. Det betyr kort sagt at det nå er Khodorkovskij og Yukos Oil som har hendene på rattet, og som vil ha sterk innflytelse på hvor «Kværnerbilen» skal styres i tiden framover.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!