Kværner til seg millioner

I dag legger Kværner fram halvårstallene. Kjell Almskogs snuoperasjon har allerede gitt toppsjefen en papirgevinst på nærmere seks millioner kroner - i tillegg til superlønna på om lag 7,5 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klarer Almskog å bringe selskapet til gamle høyder venter en gedigen gevinst på 100 millioner kroner.

Da Kjell Almskog tiltrådte som toppsjef i Kværner 28. oktober i fjor fikk han en avtale ingen andre norske næringslivstopper kan vise maken til. Almskog fikk nærmere ni millioner kroner i bonuskompensasjon fordi han forlot sin arbeidsplass i ABB.

Lønna ble på om lag 7,5 millioner kroner og i tillegg fikk Almskog opsjoner på 200000 Kværner-aksjer, ifølge Nettavisen.

100 millioner

På disse opsjonene har Almskog allerede inne en gevinst på 5,7 millioner kroner - hvis man legger gårdagens Kværner-kurs til grunn. Men tar Almskog med seg Kværner tilbake til gamle høyder, venter en gevinst på hele 100 millioner kroner. Det forutsetter en aksjekurs på 479 kroner. Kursen i går var på 180 kroner.

- Da styreformannen skulle skaffe en ny mann etter Erik Tønseth så man nok ikke på dette som annet enn småpenger, sier hovedtillitsvalgt i Kværner, Rolf Utgård.

- Kjell Almskog er ansett som en dyktig og bra mann og sånn sett var vi nok heldigere enn vi våget å håpe på.

Utgård understreker imidlertid at de ansattes representanter hele veien har vært imot opsjonsordninger. De har i stedet bedt om at alle ansatte i Kværner skal få kjøpe aksjer - til en viss rabatt.

Over grensa

- Har Almskog fortjent 100 millioner hvis han klarer å snu selskapet?

- Jeg synes det burde være grenser for hva én person kan hente ut. 100 millioner er langt over den grensa.

- Er det et paradoks at Almskogs opsjoner stiger i verdi i takt med antall personer som slankes vekk fra konsernet?

- Det er et perverst paradoks som ikke er spesielt for Kværner. Over hele verden ser vi det samme fenomenet: Jo flere som settes på gata, jo høyere blir aksjekursene.

Kjell Almskog satt i går kveld og flikket på presentasjonen av Kværner-tallene i dag - og var ikke tilgjengelig for kommentar. Men målsettingen om slanking av konsernet på 25000 personer - 4000 av dem i Norge - skal være inne.