Kværner tynget børsen

Et resultatvarsel fra Kværner la en demper på stemningen på Oslo Børs torsdag. Statoil falt til ny bunn siden notering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med et stengt amerikansk aksjemarked i går, og forholdsvis lite nyheter under dagen ble det en heller uspennende dag for de fleste investorene torsdag. Unntaket gjaldt aksjonærene i Kværner, og da spesielt storaksjonær Kjell Inge Røkke (gjennom Aker Maritime).

Hovedindeksen endte ned 0,6 prosent på 192,4 poeng, mens totalindeksen sluttet like mye ned på 1.296,6 poeng. Omsetningen endte på skarve 1,2 milliarder kroner.

Fra morgenen av sendte Kværner ut et resultatvarsel for inneværende år. Konsernet venter at den økonomiske nedturen i USA vil påvirke resultatet for E&C negativt. Som om ikke dette er nok, har en av Kværners kunder søkt erstatning på 65 millioner dollar, eller godt og vel 600 millioner kroner. Aksjemarkedet sendte umiddelbart Kværner-aksjen ned til 62,50 kroner som er det laveste kursnivået siden aksjemarkedet lå nede for telling i månedsskiftet mars/april. Aksjen endte på 63 kroner, ned 6 prosent..

I utlandet var mye av oppmerksomheten rettet mot resultatvarselet fra den britiske telekom-leverandøren Marconi. Sent i går, etter at aksjen hadde vært suspendert lenge på London-børsen, offentliggjorde selskapet ut et resultatvarsel som sendte kursen ned 50 prosent!

Her hjemme ble Eltek-aksjen lite berørt selv om de to selskapene konkurrerer i samme marked. Andre selskaper i samme bransje, Nortel med flere, har allerede vært ute med voldsomme resultatvarsler, og de færreste trodde vel Marconi skulle slippe unna. Dessuten lå det en del selskapsspesifikke momenter bak kursnedgangen.

Eltek endte til slutt opp 0,2 prosent på 45,6 kroner. Kursen på Eltek er likevel ved nesten 90 prosent fra toppen i september.

Marconi-varselet så derimot ut til å plage Nera-aksjen noe. Nera har på langt nær falt så mye som Eltek, og markedet kan dermed ha fått litt nerver på Neras vegne. Aksjen endte ned 2,1 prosent på 28 kroner, men var nede i 27,20 under dagen.

Statoil falt igjen torsdag til 66,5 kroner. Det er den laveste sluttnoteringen siden aksjen gikk på børs 18. juni. Oljeprisene falt noe dag som følge av rapporter om at Irak akkurat har eller er i ferd med å gjenoppta oljeeksporten etter å ha vært ute av markedet i cirka en måned i protest mot FN 'oil-for-food'-program.

Ikke alle tradere har tatt sommerferie, kan det synes som. Opticom bølget frem og tilbake, men det virker som om spekulantene kunne ønsket seg flere rykter. Aksjen endte til slutt opp ned 0,2 prosent på 510 kroner og er dermed ned hele 23 prosent fra dagene før den berømmelige Intel-meldingen kom.

En del spekulanter forsøkte å dra i gang et rally i StepStone. Karl Johan Fonds trakk ut alt på selgersiden de siset tre minuttene og klarte dermed å få kursen til å ende opp 5,5 prosent på 2,29 kroner etter å ha vært nede i 1,93 kroner under dagen. I Europa var det fall på de store børsene med teknologi i tet som følge av resultatvarselet fra Marconi.

USA åpnet svakere torsdag etter fridag onsdag og halv dag tirsdag.

Artikkelen er produsert i samarbeid med Finanskanalen.no.