- Kværner utsatt for bevisst ryktespredning

- Det er åpenbart at Kværner er utsatt for en bevisst ryktespredning av noen som spekulerer i at kursen skal gå ned. Men hvem som står bak er det for tidlig å si, sier Rolf Utgård, hovedtillitsvalgt i Kværner. Kværner-aksjen fortsatte å falle i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styret i Kværner hadde i går ettermiddag et lengre strategimøte i London, hvor framtida ble diskutert. Etter det Dagbladet forstår ble konsernsjef Erik Tønseths stilling ikke diskutert på møtet. Før styret samlet seg klokka 12 i går hadde Kværner-aksjen steget med nesten 10 prosent til 87 kroner, men stupte så ned til 70 kroner, og endte gårsdagen på 75 kroner. Dermed falt Kværners markedsverdi ytterligere et par hundre millioner kroner i går. Som Dagbladet skrev i går, var Kværners markedsverdi for et drøyt år siden over 20 milliarder kroner. I går var den 3,2 milliarder kroner.

På vei fra møtet vil Utgård ikke uttale seg som styremedlem, kun som hovedtillitsvalgt. Han avviser derfor å kommentere spørsmål om Kværner nå har problemer med bankene, på grunn av sin store gjeld.

Dagbladet skrev i går at flere analytikere ser konkurs som et sannsynlig scenario, blant annet fordi de anser en rentebærende gjeld på 12 milliarder kroner i dagens rentemarked som uhåndterlig for Kværner hvis de ikke snarest får solgt store verdier ut av Kværner.

Ikke i tvil

- Det er ikke tvil om at alle de negative spekulasjonene som Kværner har vært utsatt for de siste ukene er resultatet av en styrt ryktespredning, organisert av noen som vil tjene på at kursen går ned, sier Utgård, og forteller at dette diskuteres internt i Kværner.

- Vi må innse at Kværner har problemer som dels er egenskapte og som må håndteres. Men de siste ukene har det vært satt ut svært mange usanne rykter, som har vært referert i pressen, og alltid er det aktører uten navn som står bak. Alle ryktene bidrar til å senke kursen. Dermed oppnår ryktesprederne det de vil. Vi vet at det har foregått en del short-salg av Kværner-aksjer. Det vil si at man selger aksjer man ikke har, og hvor man tjener penger på at at kursen faller. I tillegg vet vi at det er selskaper som ønsker å kjøpe deler av Kværner. For eksempel har jo ABB stått offentlig fram. Så kan det også være noen som ønsker å ta over hele Kværner. Vi vet ikke hvem som står bak, men vi vet at noen bevisst sprer usanne rykter om Tønseths avgang, at vi nærmest er konkurs og så videre. Tidvis er det gått så langt at jeg har lurt på om også deler av media er med, men jeg tror vel egentlig ikke det, sier Utgård, som har representert de ansatte i Kværner i en årrekke. Men tittel

bygningsarbeider har han bevart.

Ingen søndagsskole

- Det er ingen søndagsskole det her. Det er beinhard business og beinhard konkurranse, sier Utgård.