Kværners Govan-salg avverger masseoppsigelser

Kværner selger Govan til det britiske forsvarskonsernet GEC og redder dermed det kriserammede verftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under sterkt politisk press har Kværner og GEC forhandlet om Govan-verfet i Skottland. Torsdag uttalte Kværner at man hadde blitt enige om betingelsene for salget.

En endelig avtale ventes i løpet av september etter gjennomgang av selskapet og en godkjennelse fra britiske myndigheter.

I henhold til avtalen vil verftets aktiva bli overtatt av GECs Marconi Electronic Systems for 27 millioner kroner. Driftsmidler og passiva vil forbli Kværners eiendom, og Kværner vil være ansvarlig for å fullføre de to skipene som nå er under bygging.

I tillegg vil Marconi tilføre ytterligere oppdrag til Govan, noe som sikrer arbeid for de fleste av verftets 1200 arbeidere.

- Usikkerheten rundt framtiden til Kværner Govan har vært stor siden vi besluttet å trekke oss ut av skipsbygging. De siste ukene har vært vanskelig for de ansatte. Det vil fortsatt ta litt tid før vi har en endelig avtale, men alle parter er innstilt på å få det til, sier Kværner-sjefen Kjell Almskog.

Kværner gikk med på å betale for alle permitteringer ved verftet de neste 42 månedene, noe som veltet et salg tidligere.

Kværner varslet for kort tid siden oppsigelse av 241 arbeidere, men etter at avtalen kom i havn ble oppsigelsene trukket tilbake.

I forrige uke lovet Tony Blair å gjøre alt han kunne for å redde verftet. Det var etter at Kværner hadde forkastet et bud fra GEC på 12,5 millioner kroner, med betingelser som ville gi Kværner ansvaret for eventuelle oppsigelser de neste fem årene, og dermed en potensiell regning på 100 millioner kroner.

(NTB)