Kværners triste fortid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Norsk næringsliv har vært gjennom et dårlig år. Statoil-saken avslørte svak etisk bevissthet, og selv NHO har innsett at deres arbeid for å styrke holdningene i næringslivet ikke har vært særlig vellykket så langt. Søkelyset rettes primært mot korrupsjon. Men søndag hadde Dagsrevyen et innslag om en politimann som arbeider med å avdekke ulovligheter i næringslivet. Han var, ifølge egne opplysninger, stadig utsatt for press og trusler når han gikk nærmere inn i mistenkelige saker. Etikk handler ikke bare om hva galt man gjør, men også om ulovligheter for å skjule triks og krokveier.
  • Gårsdagens rapport fra granskingsutvalget om Kværner styrker inntrykket av at det skjer triksing og fiksing helt i toppen av norsk næringsliv. Både tidligere direktører og tidligere styre har ifølge rapporten gjort seg skyldig i mangelfull informasjon til markedet, slik at det ble gjennomført aksjeutvidelser på sterkt misvisende premisser. Rapporten konkluderer med at mangelen på informasjon er lovstridig. Kværners problemer ble systematisk underslått i årsrapportene. At det også ble informert annerledes innad enn utad, gjør ikke bildet lysere for styret. Noen skodde seg også her, og de små ble lurt igjen.
  • Tidligere styreformann Chr. Bjelland rykket i går ut og prøvde å frakjenne utvalget adekvat kompetanse. Det er for mange advokater og siviløkonomer der, mener han. Ellers er jo verken jussen eller økonomien underkjent som fagkompetanse i næringslivet, og vi tror det kan vise seg å være en farlig sport fra den tidligere styreformannens side å gå så tidlig ut mot konklusjonene. Han var da heller ikke særlig konkret i sine avvisninger av utvalgets rapport.
  • Holdninger og etisk praksis i næringslivet er et underbelyst område i Norge. Vi har lullet oss inn i den forestilling at vårt næringsliv er så gjennomsiktig at det ikke er mulig verken med korrupsjon, ulovlige berikelser eller feilinformasjon. Idyllen er brutt i år, om ikke før. Og ny innsikt i dette spillet vil vi få om granskingsrapportens oppdragsgiver, det nye Kværner-styret, nå stiller de tidligere direktørene og styrene til ansvar gjennom rettssaker. Det kan bli litt av en oppvask.