Kværnersjefens lønns-sjokk

Konsernsjef Erik Tønseth fikk i fjor et lønnstillegg på 1,8 millioner kroner. I tillegg tjente han 12,8 millioner på sin lukrative opsjonsavtale med Kværner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Lønnshoppet er på hele 38 prosent og plasserer Tønseth på topp blant store norske næringslivsledere, både i lønnstillegg og i årlige utbetalinger.
Med lønn og goder tjener sjefen for et av Børsens største selskaper nå 8,2 millioner kroner. Regner vi inn opsjonsgevinsten, mottar Tønseth alt i alt 21 millioner fra Kværner.

Det er ikke første gang Erik Tønseth skaper overskrifter etter store lønnstillegg. I 1996 mer enn doblet han lønna. Etter at Kværner flyttet sitt hovedkontor til London, har selskapets styre sørget for å gi konsernsjefen så det rekker. «Internasjonal lønn», kalles det i de kretser.

Holden mann

Kværner har de siste årene gjort Erik Tønseth til en svært holden mann. Den gode kursutviklingen har ført til at eierandelene for så vel menige aksjonærer som ledelsen er blitt gullkantede papirer.

Ved årsskiftet eide Erik Tønseth alene hele 138171 aksjer i Kværner. Verdi: 46,5 millioner kroner! I tillegg eier Tønseth 50000 Kværner-opsjoner.
Og nettopp opsjoner er det som gjør Erik Tønseth til Norges desidert best betalte storkonsernleder. På toppen av det klekkelige lønnstillegget benyttet han nemlig sin opsjonsordning i nær fullt monn i fjor.

Det omfattende og lukrative opsjonsprogrammet ble avslørt i 1995, og de endelige tallene viser at Tønseth tjente 12,8 millioner kroner på opsjonene bare i 1997.

Aksjestiftelsen for Kværner-ansatte har siden etableringen utstedt opsjoner på nærmere en million Kværner A-aksjer. Opsjonene har gått til ledere og nøkkelpersonell. Det aller meste er nå hentet ut, men ikke alt. Årsrapporten, som ble frigitt i går, viser at det fremdeles gjenstår 65000 aksjeopsjoner.

Gevinsten på disse, som må innløses juli 1998, er i dag i overkant av åtte millioner kroner.

Liker ikke

Hovedtillitsvalgt i Kværner, Rolf Utgård, har lite til overs for sjefens lønnstillegg:

- For å kunne oppmuntre til dugnadsinnsats er det viktig at også toppledelsen viser måtehold. Alle kan se at det ikke har skjedd her, sier Utgård og avviser at han har kunnet gjøre noe med lønnshoppet i styret.
- Et styreutvalg på eiersida har hatt alle fullmakter til dette, resten av styret har ikke vært med i diskusjonen.

Utgård mener likevel at hans standpunkt burde være kjent for både ledelse og andre.

- Jeg er prinsipielt mot denne typen avlønning, uansett hvor flink sjefen måtte være.

1. mai

Erik Tønseth er så langt den siste i rekken av norske næringslivsledere som fikk oppgradert lønnsslippen sin i fjor.

Tønseths 38 prosent overgår likevel de fleste.

Orklas Jens P. Heyerdahl fikk 29 prosent i lønnstillegg, Egil Myklebust i Hydro fikk 25 prosent og Asbjørn Larsen i Saga fikk 19 prosent.

Det bør ikke forundre noen dersom navnene deres nevnes hyppig av morgendagens 1. mai-talere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer