Kvakkestad mot ny navnelov

Regjeringen har foreslått at det skal bli lettere å bytte navn fra Hansen og Olsen til et «fint» etternavn. Saken blir fulgt med stor spenning i Andeby, spesielt siden største motstander av forslaget er Frp's André Kvakkestad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er navnet ditt beskyttet? Det kan du sjekke på

www.ssb.no/navn

Stortingsflertallet vil slutte seg til regjeringens forslag om endringer i navneloven, som vil føre til at antallet beskyttede etternavn blir redusert kraftig. Nå er et navn beskyttet hvis det er 500 eller færre som har det, mens det nye forslaget vil føre til at navnet bare er beskyttet hvis det bæres av under 200 mennesker. Fremskrittspartiet er mot forslaget.

- Vi ser ikke noe poeng i at det er noe mål at noen skal nappe andre folks etternavn slik at de kan brukes av alle og enhver. Folk føler samhørighet med navnet og andre som bærer det samme navnet, og 200 bærere på landsbasis er ikke mange, sier André Kvakkestad til NTB.

Spennende

Disse navnene kan du ikke få

Med endringen i navneloven vil navn bare beskyttes hvis det bæres av under 200 personer. Så disse navnene er det fremdeles ingen vits i å søke om:

Kvakkestad (61), Fuglesang (183), Gatevold (34), Langballe (113), Skalle (102), Mensen (25), Bolle (172), Homo (28), Sædberg (61), Erta (4), Slim (7), Isbilen (tre eller færre), Landsvik (137), Stoltenberg (152), Løvenskiold (67), Midelfart (20) og Bondevik (194).
(NB! Med mindre de er helt ubrukt! Justisdepartementet kontaktet Dagbladet.no torsdag morgen og forklarte at registreringen "tre eller færre" kan bety null, altså at ingen har navnet. Vi sjekket etternavnet Kjøkkenmaskin, og ganske riktig: Tre eller færre brukere.)

Dermed kvekker hele Andeby og alle deres gode hjelpere så fjæra bruser.

- Vi ser med stor spenning på den pågående navnedebatten i Stortinget. Navnetradisjonene i Andeby er svært dype, og vi har derfor latt oss more over at det er André Kvakkestad som står for Frp's syn i saken, sier redaksjonsmedarbeider i Egmont Serieforlaget, Stefan Langfors, til Dagbladet.

Han jobber med det redaksjonelle innholdet i Donald Duck i Norge, Sverige og Danmark.

- Kvakkestad er et av Andebys vanligste navn ved siden av Duck og Kvakkesen. Det er også en egen by, ikke langt fra Andeby. I ukas nummer kan du faktisk se at Kvakkestad har egen børs, sier han.

Flytt til Andeby

Ifølge Statistisk sentralbyrås navnedatabase er det 61 mennesker i Norge som heter Kvakkestad til etternavn. Dermed blir navnet beskyttet også etter at den nye navneloven blir vedtatt.

- Kvakkestad er et svært sjeldent etternavn i Norge. Det er derfor ikke utenkelig at André Kvakkestad har sine aner fra Kvakkestad i Calisota (staten Andeby ligger i). Her er det imidlertid ikke like eksklusivt. Våre kontakter i Andeby kan i hvert fall garantere at det er flere enn 200 som heter Kvakkestad. Da skulle det altså være fritt fram for alle som vil å tilegne seg det navnet, forteller Langfors.

SKJØNNER IKKE ET KVEKK: Konstabel Kvakkestad er satt på saken. Kanskje det er noen som har stjålet et sjeldent navn?<br clear=all>