Kvakksalver Karadzic ble filmet på «velvære-foredrag»

Skrev surrealistiske dikt og lærte folk om høyst alternativ medisin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det spørs om de pårørende til Radovan Karadzics mange tusen ofre på Balkan under krigsforbryterens jerngrep på 1990-tallet har særlig tro på hans nye image som mild og langhåret «doktor» med østliginspirert pseudovitenskap som spesialfelt.

Etter at en av verdens mest ettersøkte menn ble arrestert i Beograd i går, har det blitt kjent at han anla skjegg, langt hvitt hår og en helt ny livsstil og yrkesvei for å holde seg skjult - samtidig som onde hjelpere sørget for at jakten på ham varte i 13 år.

Mens verdenssamfunnet jaktet på ham og forgjeves prøvde å få Serbia til å gjøre en mer helhjertet innsats for å pågripe massedrapsmannen, tok Karadzic navnet «Dragan David Dabic». For sikkerhets skyld hektet han også en doktortittel på sin nye, forfalskede identitet, ifølge den serbiske nettavisa B92.

Der er\'n

På 1970-tallet studerte Karadzic psykiatri blant annet i Danmark og USA, men om det utgjør noen doktorgrad er heller tvilsomt. Mens han fram til i går levde sitt nye liv med krigsforbryterdomstolens tiltale hengende over seg, skal han også tilsynelatende ha vært interessert i alternativ medisin.

Han sa han hadde barn, kalte seg forsker innen psykologi og bioenergi, og deltok på foredrag foran hundrevis av mennesker.

I videoen ovenfor sitter Karadzic/Dabic i et panel i regi av det serbiske magasinet «Sunt Liv», der den aldrende «Slakteren i Bosnia» også var bidragsyter. På et tidspunkt i filmklippet retter Karadzic blikket rett inn i kameraet, før han raskt snur seg bort igjen.

Redaktøren i magasinet visste ingenting om skribentens blodige fortid.

Kvakksalver Karadzic ble filmet på «velvære-foredrag»

- Han var en snill mann, med gode manerer, stille og vittig. Han fortalte at han var psykiater som utførte energiterapi, sier Goran Kojic til nyhetsbyrået Reuters.

Da det oppsto spørsmål om «Dabics» kvalifikasjoner, skal han ha unnskyldt seg med at papirene var gjenglemt i USA.

Pseudovitenskap og religionsflørt

Blant hovedtemaene for Karadzics artikler og foredrag var såkalt healing, ulike meditasjonsteknikker, og «medisinsk» bruk av ymse kvasireligiøse teknikker.


The Guardian
har sporet opp en webside som tilsynelatende representerer den falske doktorens praksis. Den britiske avisa beskriver Karadzics medisinske tankesett som en miks av kristen ikonografi, halvfordøyd østlig mystisisme og en dæsj forvirrende omtale av menneskelige «energier».

Noen av Karadzics 13 ufortjente år i frihet skal også ha blitt brukt til å skrive surrealistisk lyrikk for voksne, samt noen dikt for barn.

- Han hadde håret i en flette for å kunne motta ulike energier. Han var en svært hyggelig mann, sier en kvinne som jobber i «Sunt Liv» og som kjente «Dr. Dabic» godt, ifølge B92.


Men ikke veldig godt. Radovan Karadzic og håndtlangeren Ratko Mladic (ennå på frifot) er trolig de enkeltpersonene som har
mest blod på hendene av alle nålevende europeere.

Mest beryktet er massakren i Srebrenica der nærmere 8000 muslimske menn og gutter ble systematisk slaktet, men den i dag 63 år gamle krigsforbryteren må også stå til ansvar for blant annet 12 000 dødsfall under beleiringen av den bosniske hovedstaden og en rekke andre grove menneskerettighetsbrudd.