Kvakksalver-metode mot HIV sikret jagerfly-salg for svenske Saab

Sør-afrikanske Terrance (11) tror han er frisk.

JAGERFLY MOT HIV: Jagerfly av typen Jas Gripen ble solgt til Sør-Afrika i 1999. Nå avslører den svenske TV-kanalen SVT at en av motytelsene var å investere i et firma som helse-eksperter mener driver kvakksalverbehandling mot HIV. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
JAGERFLY MOT HIV: Jagerfly av typen Jas Gripen ble solgt til Sør-Afrika i 1999. Nå avslører den svenske TV-kanalen SVT at en av motytelsene var å investere i et firma som helse-eksperter mener driver kvakksalverbehandling mot HIV. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Da svenske Saab og britiske BAE i 1999 solgte jagerfly til Sør-Afrika, var en av motytelsene at de to selskapene skulle investere i sør-afrikanske prosjekter.

På den fram til nå hemmeligholdte prosjektlista sto en investering på 70 millioner kroner i et firma som hevdet å uskadeliggjøre HIV-viruset ved hjelp av radiobølger. Senere har prosjektet måttet stenges, og karakteriseres nå som kvakksalveri.

Dette avslører den svenske TV-kanalen SVT i programmet «Dokument inifrån» som sendes i kveld.

-Tok bort sykdommen Blant dem som tror at de er friske etter den mildt sagt omstridte behandlingen, er foreldreløse Terrance (11).

- Jeg ble så veldig, veldig glad. De satte meg ved maskinen, og den tok bort all min sykdom. Nå kjenner jeg meg bra, sier han ifølge SVT. Også slektningene tror han er frisk - selv om ingen kan forklare hvorfor han er så mye plaget av hoste.

Anna Mia Ekström, professor i infeksjonsepidemiologi, kaller derimot Hivex' behandling for kvakksalveri. Hun mener det er livsfarlig at HIV-smittede har sluttet med HIV-medisiner fordi de tror de er friske etter Hivex' behandling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer