Kvakksalver-metode mot HIV sikret jagerfly-salg for svenske Saab

Sør-afrikanske Terrance (11) tror han er frisk.

JAGERFLY MOT HIV: Jagerfly av typen Jas Gripen ble solgt til Sør-Afrika i 1999. Nå avslører den svenske TV-kanalen SVT at en av motytelsene var å investere i et firma som helse-eksperter mener driver kvakksalverbehandling mot HIV. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
JAGERFLY MOT HIV: Jagerfly av typen Jas Gripen ble solgt til Sør-Afrika i 1999. Nå avslører den svenske TV-kanalen SVT at en av motytelsene var å investere i et firma som helse-eksperter mener driver kvakksalverbehandling mot HIV. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da svenske Saab og britiske BAE i 1999 solgte jagerfly til Sør-Afrika, var en av motytelsene at de to selskapene skulle investere i sør-afrikanske prosjekter.

På den fram til nå hemmeligholdte prosjektlista sto en investering på 70 millioner kroner i et firma som hevdet å uskadeliggjøre HIV-viruset ved hjelp av radiobølger. Senere har prosjektet måttet stenges, og karakteriseres nå som kvakksalveri.

Dette avslører den svenske TV-kanalen SVT i programmet «Dokument inifrån» som sendes i kveld.

-Tok bort sykdommen Blant dem som tror at de er friske etter den mildt sagt omstridte behandlingen, er foreldreløse Terrance (11).

- Jeg ble så veldig, veldig glad. De satte meg ved maskinen, og den tok bort all min sykdom. Nå kjenner jeg meg bra, sier han ifølge SVT. Også slektningene tror han er frisk - selv om ingen kan forklare hvorfor han er så mye plaget av hoste.

Anna Mia Ekström, professor i infeksjonsepidemiologi, kaller derimot Hivex' behandling for kvakksalveri. Hun mener det er livsfarlig at HIV-smittede har sluttet med HIV-medisiner fordi de tror de er friske etter Hivex' behandling.

Hivex' behandlingsmetode ble stoppet av sør-afrikanske myndigheter i 2012 etter en protestbølge, men ifølge SVT mente forskerne allerede da Saab og BAE gjorde sin investering at det dreide seg om en behandling som ikke virket.

- Ikke så lurt Helse-nettstedet Quackdown beskriver Hivex' behandling som kvakksalveri, og skriver at Hivex drev en «udokumentert elektromagnetisk behandling».

Nå tar også jagerflyprodusenten Saab selvkritikk.

- Det er kanskje lett å i ettertid si at.. ja, det var ikke det beste forskningsprosjektet. Men på den annen side, der og da, når man har de enorme utfordringer man har, å neglisjere mange forskeres ambisjoner, det hadde kanskje.. vist seg å være feil, sier han til SVT.

Bommet på målet De 44 prosjektene på de to jagerflyprodusentenes inntil nå hemmeligholdte prosjektliste skulle ifølge SVT skaffe 23000 arbeidsplasser, men skal ha bommet grovt på målet.

Bare noen få tusen arbeidsplasser skal ha blitt etablert som følge av disse prosjektene, som skulle gi Sør-Afrikas fattige et bedre liv.

Sveriges bistandsminister mellom 1994 og 1999, Pierre Schori, vil ha en undersøkelse av regjeringens medvirkning til affæren.

- Man har et medansvar når man går inn i fellesskap i slike satsinger fra næringslivet og regjeringen, sier Schori.

MEDANSVAR: - Man har et medansvar når man går inn i fellesskap i slike satsinger fra næringslivet og regjeringen, sier Sveriges tidligere bistandsminister Pierre Schori. Foto: AFP/ Kambou Sia
MEDANSVAR: - Man har et medansvar når man går inn i fellesskap i slike satsinger fra næringslivet og regjeringen, sier Sveriges tidligere bistandsminister Pierre Schori. Foto: AFP/ Kambou Sia Vis mer