Kvalitet koster

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I går var det åpen høring i Stortinget om universitets- og høyskolereformen. Her fikk kirke- og undervisningskomiteen stifte bekjentskap med dem som har størst makt i slike prosesser, og som sitter langt unna reformenes virkning. Men den debatten som har vært om universitetenes og høyskolenes framtid, har vært preget av de berørte institusjonenes frontsoldater, nemlig professorene, amanuensene og andre lærere og forskere med tilknytning til universiteter og høyskoler. De ytringene har stort sett unisont tatt avstand fra reformforslagene.
  • Rett nok sier lederen for studentene ved høyskolene, Audun Fledsberg, til Dagbladet i går at han er lei det han kaller professorsutring. Det er en arrogant karakteristikk av grundig og informert argumentasjon mot stortingsmeldingen. Dessverre gjenspeiler det studentorganisasjonenes bidrag til denne debatten. Man kan si at det også gjenspeiler politikernes bidrag. I alle fall har vi ikke hørt spesielt overbevisende argumenter for reformene fra regjeringspartiet. Statsråd Giske har rett nok fra tid til annen tatt seg turer ut i det akademiske lendet, men ellers er det Venstres Odd Einar Dørum og Høyres Inge Lønning som har avslørt mer enn ordinær interesse for disse spørsmålene.
  • Det er selvsagt ikke lett i vårt egalitære samfunn å få gjennomslag for politiske tiltak som skal fremme eliteaktiviteter. Men forskning og høyere undervisning dreier seg om det. Universitetene skal ikke bare være til snever nytte, det som foregår på slike institusjoner kan ikke alltid begrunnes ut fra virkningen på nasjonalbudsjettet. Identitetsbygging, individuell utvikling og kultur er verdier som ikke er lett målbare. Det krever tid og refleksjon, det er ikke noe man føyser unna innenfor et forkortet studium, slik regjeringen legger opp til. Og når denne reformen heller ikke gir noen signaler om økte bevilgninger, skjønner ikke vi hvordan studentenes talsmenn kan slutte så betingelsesløst opp om regjeringens opplegg.